Otthon
Szponzorált tartalom

Hogyan vásároljunk laptopot? (X)

A kérdés az ünnepekhez közeledve egyre gyakrabban felmerül a vásárlókban. A kínálat minden korábbinál szélesebb, ezért korántsem mindegy, milyen szempontok alapján keresgélünk.

Elsősorban azzal érdemes tisztában lenni, hogy kinek vásárolunk, milyen célra fogja használni az eszközt, és persze mekkora anyagi keret áll mindehhez rendelkezésre. A webáruházon keresztüli vásárlás nagy előnye, hogy többféle szempont alapján szűrheted a találatokat, így kizárólag a Számodra releváns ajánlatokat láthatod- ezzel megkönnyítve az ideális típus megtalálását.

Nem mindegy, kinek vásárolsz!

A laptopokat ma már minden korosztály használja. Természetesen a kor függvényében eltérő elvárások is jelentkeznek. Míg a nagyszülők számára a böngésző használata, a videóhívások és a képnézegetés a fő szempont, addig a szülők már inkább alkalmazzák munkára is a készüléket. A gyermekek körében egyre inkább fókuszba kerül a digitális oktatás, így a megfelelő paraméterek mellett a számukra keresett gép esetében sem mehetünk el. Ha a játékok megszállottja is a gyerkőc, akkor ezt az igényét inkább asztali géppel elégítsük ki, hiszen a gamer laptopok sokszor igen magas árkategóriába tartoznak.

Persze nem csupán ajándékba lehet ideális a laptopvásárlás, hanem akkor is, ha saját új kedvencedet szereznéd be. A munkacélú felhasználás esetében megéri a prémium kategórián gondolkodni, főleg akkor, ha grafikai munkákkal, fotókkal, videókkal dolgozol. A MacBook készülékei egyfajta megoldást kínálnak, de természetesen a többi gyártó eszközei között is találhatsz elvárásaidnak és pénztárcádnak megfelelőt.

AMD vagy Intel processzor?

Az örök kérdés természetesen a laptopok esetében is felmerül. A tapasztalatok azt mutatják, hogy tulajdonképpen mindegy, hiszen mindkét márkánál elérhetőek azonos teljesítménnyel rendelkező processzorok. Az Intel Core i3-as és i5-ös típusok rendszerint kevés hőt termelnek, így az ilyet használó laptopok olcsók, és a hűtésre sem kell fokozottan figyelni. Az i7-es és az i9-es esetében már más a helyzet a hűtés kapcsán.

Természetesen nemcsak a processzorra érdemes kiemelt hangsúlyt helyezni, hanem a memóriára is. A RAM kezeli tulajdonképpen a processzor által végrehajtandó műveleteket. Még a kezdő laptopok esetében is legalább 4 GB RAM javasolt, de a 8 GB inkább ajánlott. Persze a bővítésen is megéri elgondolkodni. Az SSD-n tárolt adatok segítségével növelhető a gép sebessége, ami korántsem elhanyagolható a szempont. Ha azok táborába tartozol, akiknek nagy tárhelyre van szükségük, akkor ezt külső HDD alkalmazásával oldhatod meg a leginkább praktikusan.

Ahol nem mindegy a méret!

Nem véletlen, hogy az asztali gépeknek éppen úgy vannak elkötelezett hívei, mint a laptopoknak. Ez főként a felhasználás módjából ered. Míg a munkahelyi elfoglaltságokra, vagy a home office keretei között sokan kifejezetten az asztali PC-ket részesítik előnyben, addig a mobilitást fontosnak tartók inkább a laptopok mellett döntenek. Esetükben sem mindegy azonban, hogy mennyire könnyen hordozhatóak azok. A méret nagyrészt a képernyőmérettől függ, s ez egyébként a kényelmes használhatósággal is kapcsolatban van.

 A legnépszerűbb laptopméretek 13 és 15,6 hüvelyk között mozognak. Amennyiben a numerikus billentyűkről sem szeretnénk lemondani, akkor érdemes 15,6-os méret fölött nézelődni. Ez főként azok számára lehet hasznos, akik munkájuk során gyakran számokkal dolgoznak. Persze az sem mindegy, hogy csak a lakásban vinnénk magunkkal a gépet, vagy utazáskor is a laptop táskába kerül majd az. Ez utóbbi alkalomkor megéri olyan típust előnyben részesíteni, amely víz-, por-, és ütésálló.

Hol érdemes vásárolni?

A vásárlás színtere napjainkban nagyrészt áttevődött az online piactérre. Nem véletlen, hiszen az biztonságos, gyors és kényelmes megoldást kínál. Megéri figyelemmel követni a webáruházak akciós ajánlatait is, ennek legkönnyebb módja az, ha feliratkozol hírlevélre, valamint időről-időre visszatérsz a weboldalra. Érdemes olyan webshopot választani, amely részletes termékleírásokkal és azonnal elérhető ügyfélszolgálattal áll rendelkezésre. ilyen módon, bár a tapasztalatok azt mutatják, hogy a korrekt árak esetében gyakran a hagyományos beszerzés sem okoz gondot.

A laptopok ideális választásnak bizonyulnak karácsonyra is, s ennek a digitális oktatással, valamint az egyre gyakoribbá váló home office függvényében különös aktualitása van. Nemcsak tanulásra vagy munkavégzésre találhatóak meg azonban az ideális készülékek, hanem szórakozásra, filmnézésre, kapcsolattartásra, vagy akár első könyved megírására is. Fedezd fel a laptopok kínálta mobilitás jelentette szabadságot!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top