nlc.hu
Otthon

Mínusz 50 fokos a tél a szibériai Votrukban

Mínusz 50 Celsius-fokos a tél a szibériai Vorkutában

Alig lakják már az egykor zsúfolt bányászvárost.

Mutatunk egy térképet, rajta Vorkutát:

Mint azt a Tények.hu írja, Vorkuta egy orosz bányászváros, ahol az egykori kényszermunkatáborok több tízezer rabot és bevándorlót foglalkoztattak a szénbányákban. A téli leghidegebb hőmérséklet -50 Celsius fok is lehet, ami már közel van a lakhatatlan kategóriához. A török illetőségű Daily Sabah drónos felvételein a várost borító vastag hótakaró és a lakhatatlan fagyott épületek is jól láthatók, az elhagyott lakásokban a bútorok is jéggé fagytak.

Az 50-es évek idején már több mint 70 000 rab dolgozott a szénbányákban. Az orosz sarkvidéki város népessége a rendszerváltás évében volt a legmagasabb, akkor több mint 115 000 ember élt itt. Ez a létszám mostanra már több mint felére csökkent.

Mint azt a Wikipedia írja: A Szovjetunió felbomlása és a szénbányászat akkori visszafejlesztése erősen sújtotta a várost, a kifizetések és az ellátás zavarai miatt bányászsztrájkok is voltak. Az egyébként is zord éghajlatú városból tömegesen költöztek délebbi tájakra. Az 1990-es évek közepén megkezdődtek a bányabezárások, 2009-ben már csak öt bánya termelt.

Lakók, merre vagytok? 

szibéria

Fotó: Pixabay

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top