nlc.hu
Otthon

Sampon használata a háztartásban

15 dolog, amire használhatod a sampont a hajmosáson kívül

Cipőkrém vagy borotvahab helyett, de akár a sebtapasz eltávolításakor is hasznát veheted a samponnak.

A sampont egyáltalán nem csak hajmosásra lehet használni. Számos egyéb praktikus dologra is bevethető a háztartásban.

#1. Mosogatás

Ha kifogytál a mosogatószerből, a piszkos edények azonban már halomban állnak, nyugodtan kapd elő a sampont és mosogasd el őket azzal! Hatékonyan tisztít és a zsírt is kiválóan oldja, épp csak arra kell odafigyelned, hogy jól elöblítsd az edényeket és evőeszközöket, ne maradjon rajtuk semmi a samponból. 

#2. Páramentesítés

A fürdőszobai tükrök óhatatlanul bepárásodnak a fürdés alatt, ez azonban megelőzhető. Fogj egy egy papírtörlőt, itasd át samponnal, dörzsöld át vele a türköt, majd szivaccsal vagy egy ronggyal töröld le!

#3. Sebtapasz eltávolítása

A sebtapaszt fájdalommentesen távolíthatod el, ha a lehúzása előtt sampont csepegtetsz rá. Ha pedig a sebtapasz viselése után ragacsok maradtak a bőrödön, melyeket sima vízzel vagy szappannal képtelen vagy maradéktalanul eltávolítani, szintén nyúlj a samponért, azzal jó eséllyel sikerülni fog.

#4. Akadozó cipzár

Ha a cipzár nehezen működik, akadozik, dörzsöld át egy kis samponnal és újra úgy nyílik és záródik majd, mint új korában.

#5. Nyikorgó zsanérok

Csikorgó-nyikorgó zsanérok esetén, ha épp nincs otthon direkt e célra való kenőanyag, megteszi a sampon is. Kend meg vele a zsanért, majd mozgasd meg néhányszor az ablakot vagy ajtót!

#6. Manikűr előtti áztatás

Otthoni manikűr vagy pedikűr előtt néhány percre áztasd az ujjaid langyos, samponos vízbe! Remekül felpuhítja a bőrt.

#7. Borotvahab helyett

Ha szőrteleníteni készülsz, de a borotvahab kifogyott, bátran használj helyette sampont vagy hajkondicionálót!  

Sampon

A sampon sokoldalúbb, mint hinnéd (Illusztráció: Getty Images)

#8. Szobanövények lemosása

A poros szobanövényeket sima vízben megnedvesített ronggyal is áttörölgetheted, ám még hatékonyabb és tartósabb lesz a végeredmény, ha a vízbe némi sampont is keversz.

#9. Sminkeszközök tisztítása

A sminkeszközök tisztítására is alkalmas a sampon, hiszen kiválóan kioldja belőlük a szennyeződéseket, zsiradékokat, festékmaradványokat. A sminkszivacsot áztasd meleg, samponos vízbe, a sminkecseteket pedig mosd meg követlenül samponnal, hasonlóan, mint a hajadat!

#10. Ecsetek kimosása

Legyen szó akár a gyerek rajzórai ecseteiről, vagy épp a lakás festése során használt ecsetekről – a hajadhoz és a sminkecsetekhez hasonlóan – ezeket is érdemes samponnal kimosni.  

#11. Összement pulóver 

Ha a mosásban összement a pulóvered, némi sampon segítségével megpróbálhatod helyrehozni. Tedd a ruhadarabot langyos, samponos vízbe, majd hagyd ázni legalább fél órát! Miután kivetted a vízből, csavard ki, ezután pedig óvatosan húzkodd ki az eredeti méretére!

#12. Cipőkrém

A cipőkrémet is helyettesítheti a sampon: fogj egy rongyot, itasd át samponnal és ezzel tisztítsd, fényezd át a lábbelit!

#13.  Vérfoltok eltávolítása

Ha vérfoltot kell eltávolítanod például egy fehérneműből vagy bármilyen más ruhadarabból, akkor is hasznát veheted a samponnak. Közvetlenül csepegtesd a foltra, dörzsöld bele, majd hagyd 15-20 percig hatni, ezután öblítsd ki!

#14. Kárpittisztító

A megfáradt, akár foltos kárpitokat is újjá varázsolhatod némi sampon segítségével: samponos szivaccsal finoman dörzsöld át a kárpitot, majd nedves szivaccsal tisztítsd meg, végül hagyd teljesen megszáradni!

#15. Zsíros szennyeződések eltávolítása

A konyhai felületeken keletkezett zsírfoltok eltávolításához sincs feltétlenül szükség zsíroldóra, megteszi a sampon is. Ha különösen makacs zsírfoltokkal találod szembe magad, a samponhoz keverj egy kis szódabikarbónát is, így már biztosan elbánik a szennyeződéssel.

Még több házi praktika

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top