nlc.hu
Otthon

Igénytelen kerti növények

5 igénytelen kerti növény, hogy színes legyen az udvarod

Szeretsz gyönyörködni a szép, színes és illatos kertben, de a naphosszat tartó kertészkedést megspórolnád? Ez az 5 növény a lusta kertészek álma!

A színpompás tavaszi kert igazi felüdülés a szemnek és a léleknek is, de tény, hogy ahol kert van – akár kicsi, akár nagy –, ott munka is akad bőven. Ha szeretnéd a minimálisra szorítani a kerti teendőidet, ezeket a növényeket ültesd el!

Sásliliom

A sásliliom előkelő és feltűnő színfoltja lehet a kertednek, ami még a pillangókat is vonzza, és mindezt minimális energiabefektetésért cserébe. A 1-1,5 méter magasra is megnövő növény bőséges virágtermést hoz, és sokáig virágzik. Jól érzi magát az átlagos kerti földben, nem igényel tápot, és még a nagy melegben sem sértődik meg, ha néhány napig nem locsolod.

Igénytelen kerti növények, virágok

A sásliliom a kerted dísze lehet (Fotó: Getty Images)

Aranycserje

Az aranycserje a sárga virágjáról kapta a nevét, amit egyszerűen nem lehet nem észrevenni, igazán látványos kerti növény. Gyorsan nő, és meg sem áll a 2-3 méteres magasságig, így, amikor tavasszal virágba borul, a drámai hatás magára vonzza a tekinteteket.

Nyár után, ősszel aztán jön a második felvonás: az élénkzöld levelek aranysárgára váltanak, így a hűvösebb hónapokban is színes lehet a kerted. Tökéletesen megfelel neki az átlagos kerti talaj, és bár jól alkalmazkodik a félárnyékos helyekhez is, akkor lesz igazán szép, ha napos helyre ülteted.

Igénytelen kerti növények, virágok

Az aranycserje tavasszal és ősszel is gyönyörű (Fotó: Getty Images)

Rózsa

Tény, hogy a rózsára több gondot kell fordítanod, mint egy cserjére, de a többi virághoz képest még így is azok közé tartozik, amikkel szinte alig kell foglalkozni. Ez a virág akkor is jó választás, ha kezdő kertész vagy, hiszen sem a metszése, sem a rózsa ültetése nagy ördöngösség – még az erkélyen sem! Még a meleg nyári napokon is elég heti 1-2 alkalommal öntözni, és ezen kívül csupán annyi a dolgod, hogy az elnyílt virágokat visszametszd, hogy újabbakat hozzon.

Igénytelen kerti növények, virágok

A rózsa minden keretet mesevilággá változtat (Fotó: Getty Images)

Sudárzsálya

A sudárzsálya maximum 1 méterre nő meg, és különleges dísze lehet a kertednek. A levelei szürkészöldek, illatosak, a virága pedig júliustól egészen szeptemberig nyílik, ami liláskék színbe öltözteti a növényt. Mivel erősen szárazságtűrő cserjéről van szó, ezért nem igényli a folyamatos öntözést, és a talajigénye sem különleges, sőt! A kavicsos, homokos talajban is megél.

Igénytelen kerti növények, virágok

A sudárzsálya élénk lila színével beragyogja a kertet (Fotó: Getty Images)

Pillangóvirág

A kerti pillangóvirág kétséget kizáróan vezeti a gyorsan szaporodó, de annál színpompásabb kerti növények ranglistáját. Nem igényel sem különleges talajt, sem virágtápot. Mindössze annyit kell tenned, hogy húzol egy körülbelül 5 centi mély mélyedést a földbe, beleszórod a magokat, lazán betemeted földdel, és időnként meglocsolod. Amint kikelnek a magok, valóságos virágözönre számíthatsz.

Igénytelen kerti növények, virágok

A pillangóvirág gyorsan szaporodik (Fotó: Getty Images)

Még több kertészeti tipp!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top