nlc.hu
Otthon

Citromfű illóolaj felhasználása

Citromfű illóolaj – Erre használd, így készítsd el házilag!

Sokak szerint az illóolajoknak – így a citromfűből készültnek is – gyógyító hatásuk van. De vajon mennyi ebből az igazság? És egyáltalán mi mindenben tud segíteni a citromfű illóolaj?!

Az illóolajokat az ókor óta használják gyógyításra, manapság pedig több mint kilencvenféle különböző esszenciális illóolaj kapható a piacon – írja a Discover.  A citromfű illóolaj is ebbe a családba tartozik, aminek számos jótékony hatása van a szervezetünkre.

Citromfűvel az érzelmi egyensúlyért

A citromfű Délkelet- Ázsiából származik, hazájában annyira alapvető és nélkülözhetetlen alapanyag, mint nálunk a petrezselyem vagy a hagyma.

citromfű illóolaj, más néven citrombalzsam, a Lamicaceae (menta) család tagja, amit a növény szárított leveleiből és virágaiból nyernek ki gőzdesztillálással.

Használj citromfű illóoalajt

Elkészítheted magadnak házilag is (Fotó: Getty Images/Anna Efetova)

A citromfű illóolaj természetes antidepresszáns, antimikrobiális, antiszeptikus és gyulladásgátló. Képes a baktériumok elpusztítására, az izomfájdalom enyhítésére és az emésztési zavarok kezelésére is.

Tipp: antiszeptikus hatása miatta a bőrt is egészségessé varázsolja. Megerősíti a bőrszöveteket, de a samponunkba is csepegtethetünk belőle, hiszen erősíti a hajhagymákat, csökkenti a hajhullást és megnyugtatja a viszkető, irritált fejbőrt is.

A citromfű gyulladáscsökkentő hatása megoldást jelenthet az izomfájdalmakra, reumás problémákra, de még a fogfájáson és a húgyvezeték gyulladásán is segíthet.

Felveszi a kesztyűt a cukorbetegség ellen is

A citromfű szabályozza a vércukorszintet is. A citromfű egy citrát nevű vegyületet tartalmaz, amely segít fenntartani az optimális inzulinszintet és támogatja a szervezet jobb glükóztoleranciáját. Ez csökkenti a vércukorszint-ingadozásokat és ezzel együtt a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét.

Citromfű illóolajjal a herpesz ellen

A kutatók szerint a citromfű illóolaj hatása megfelelő helyi kezelésként szolgál a herpesz megszabadulásához, mivel antivirális hatással rendelkezik, lipofil jellegének köszönhetően pedig képes áthatolni a bőrbe. 

És még nincs vége, ezért érdemes használni még a citromfű illóolajat:

  • emésztést segítő,
  • taszítja a rovarokat,
  • étvágygerjesztő,
  • fertőtlenítő,
  • gombaölő,
  • lázcsillapító,
  • immunrendszer erősítő,
  • serkenti a vérkeringést,
  • természetes nyugtató.

Készítsük el házilag a citromfű illóolajunk

Tiszta üveget töltsünk tele citromfűvel, majd öntsük fel hidegen sajtolt extraszűz olívaolajjal. Zárjuk le az üveget, és érleljük 3 héten keresztül. A szűrés után nyert olajat használhatjuk a fent felsorolt problémák bármelyikére.

A citromfűolajat mindig nagyon körültekintően és kis mennyiségben kell adagolni, mivel külső túladagolás esetén irritálhatja a bőrt.

Olvass egészséges életmódról az nlc-n:

(Nyitókép:  24K-Production/Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top