nlc.hu
Otthon

Dughagyma ültetés kertben, teraszon

Dughagymaültetés a kertben és a teraszon: így lesznek nagyfejű hagymáid

Milyen mélységben és távolságban kell a dughagymát ültetni, hogy bő termésünk legyen? Hányszor kell öntözni? Segítünk, hogy könnyen menjen a dughagyma ültetés!

Azt gondolod, hagymát ültetni bárki tud? Pedig, ha nem megfelelő a talaj és az öntözés, könnyen elcsökevényesedhet a zöldség. Mutatjuk, mit és hogyan csinálj, ha dughagymaültetésre készülsz! 

Ültetés előtt

Akár a vöröshagymát, akár a lila hagymát szereted, mielőtt belevágnál a kerti munkába, tedd a dughagyma gumókat langyos vízbe! Így megszívják magukat, és nem jönnek ki a földből, miután elültetted őket. A dughagymák rendszerint azért kandikálnak ki a földből ültetés után, mert magukba szívják a talaj nedvességét, és az alakjuk miatt fölfelé tolódnak. Azért, hogy ezt elkerüld, 1 napig nyugodtan hagyd benne a vízben őket.

Dughagyma ültetési mélység és távolság

A hagymagumókat 5 cm közzel, 2-3 centi mélyre ültesd, pontosabban olyan mélyre, hogy a hagyma csúcsát épphogy eltakarja a föld. Az dughagyma ültetés során használhatsz ültetőfát is, amivel nemcsak az ültetőlyukat alakíthatod ki, hanem a hagyma mellé szúrva, az öntözővíznek is készíthetsz mélyedést.

Dughagyma ültetése

A megfelelő ültetési távolságon nagy hangsúly van (Fotó: Getty Images)

Dughagyma egyelése

A dughagymaültetés nem ér véget azzal, hogy a földbe temetted a gumókat! Ahogy növekednek a hagymák, meg kell ritkítanod őket, hogy szépen fejlődhessenek. Az azonban fontos, hogy állj ellent a kísértésnek, és ne a legszebbeket húzd ki a földből. Helyettük a kisebb példányokat válaszd, amik egyébként is gyengék, és eleve nem fejlődne belőlük nagyfejű hagyma. Ne sajnáld őket, figyelj arra, hogy meglegyen a tőtáv, és ne vegyék el a teret, valamint a tápanyagokat a nagyobbaktól!

Trágyázás és öntözés

Ha a hagymád zöld szára már legalább 10 centis, jöhet a tápanyagpótlás! Zöldtrágya és zöldmulcs az, ami ilyenkor kell a hagymáknak. Közben persze, az öntözésről se felejtkezz meg, de nem lesz vele sok dolgod: heti 1 alkalommal bőven elegendő, ha megöntözöd őket.

Dughagyma ültetése

Csak akkor szedd fel a hagymát, ha a szára már törik és száraz! (Fotó: Getty Images)

Mikorra érik be a termésünk?

Miből lehet tudni, hogy a hagyma már kifejlődött? Amikor a szára már sárga és törik, a hagyma jó, de fontos, hogy ha még nem elég száraz a szára, hagyd benne a földben. Ez azért lényeges, mert a szárból a tápanyagok visszavándorolnak a gumóba, ami által jobb lesz a hagyma íze, és tovább el is fog állni. Figyelj, hogy a felszedés száraz talajból történjen – ha esett az eső, várd meg, amíg kiszárad a föld.

Tárolás

Mielőtt elteszed a hagymát a spájzba, pincébe, hagyd néhány napot állni a szabad levegőn. Így szárították az elődeink is, és mi sem mondunk mást, ez vált be. Távolítsd el a gyökerét, és a száránál összefogva akaszd egy meleg, árnyékos helyre. Körülbelül egy hétig hagyd így, majd vágd le a szárát, és kupacokban tárold. Közvetlen a felszedés után semmiképp se tedd hideg helyre a hagymát, és ne spórold meg a szabad levegőn szárítást!

Konyhakert és terasz tippek!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top