nlc.hu
Otthon

Már a magyarok közel 60 százaléka oltatná be magát

Minden korábbinál több magyar oltatná be magát

A magyarok többsége szerencsére az oltásellenes véleményekre sem vevő.

Minden korábbinál magasabb azoknak a felnőtteknek az aránya, akik beoltatnák magukat a koronavírus elleni vakcinák egyikével – írj a Portfolio a KSH legfrissebb kutatására hivatkozva. A lap információi szerint 59,1 százalékra emelkedett azoknak az aránya, akik oltatnának, vagy már túl is vannak a vakcina beadatásán. Ezzel párhuzamosan 17,6 százalékra nőtt annak a tábornak az aránya, akik hajlanak az oltásra. A felmérésből az is kiderült, hogy a magyarok nagy része nem hallgat az oltásellenesekre

A Portfolio szerint így 4,6 millióra nőtt azoknak a felnőtteknek a száma, akik biztosan beoltatják magukat, míg a bizonytalan, de oltásra hajlókkal együtt 5,98 millió magyar utasítja el az oltásellenes véleményeket. 

Egyre több magyar oltatná be magát koronavírus elleni vakcinával

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

Orbán Viktor miniszterelnök ma reggeli rádióinterjúja szerint már 4,22 millió magyar regisztrált az oltásra. Ehhez még hozzá lehet számolni a nagyjából 350 ezer egészségügyi, rendvédelmi és szociális ellátásban dolgozót, akik regisztráció nélkül kapták meg az oltást, ami nagyjából megfelel a KSH által közölt 4,6 milliós számnak. Mellettük nagyjából 1,4 millió felnőtt bizonytalan az oltással kapcsolatban, őket most központi kampánnyal igyekszik meggyőzni a kormány.

Orbán figyelmeztette az oltást elutasítókat, hogy nem érdemes abban bízni, hogy a társadalom 60-70 százalékának beoltását követően számíthatnak a nyájimmunitás kialakulására. A miniszterelnök szerint valaki vagy beoltatja magát, vagy előbb-utóbb biztosan megfertőződik, akkor viszont saját egészségi állapotán múlik, hogy mennyire súlyosan érinti majd a betegség. A kormányfő figyelmeztetett, hogy a koronavírus-járvánnyal szemben csak egyéni felelősség van, közösségi felelősségre nem lehet számítani.

A KSH felmérése arra is rámutatott, hogy az oltásellenes és oltásszkeptikus csoportok üzeneteit a többség (51 százalék) egyáltalán nem veszi figyelembe. A statisztikai hivatal szerint az oltási hajlandóságot legfőképpen a vakcina biztonságával kapcsolatos kép befolyásolja. 

További cikkeink a koronavírus-járvány témakörében:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top