nlc.hu
Otthon

20-25 százalékkal drágulnak a húsok

Nemsokára robban a húsok ára

Csak így élhetnek túl a gazdák.
Húspult, sertéshús

Nagyot drágult a takarmány, ezért aztán az élőállat és az állati termékek is, ez pedig nemsokára meglátszik majd a kiskereskedelmi árakon – mondta Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke a Magyar Mezőgazdaságnak. A takarmány a termelési költségek kétharmadát teszi ki, így a fenti termékek előállítása 20-25 százalékkal drágább, ezt pedig előbb-utóbb át kell terhelni a kiskereskedelemre. Azaz a termelők számára egyelőre egyetlen megoldás van: aki túl akar élni, annak ezeket a költségnövekedéseket be kell építenie a termékei árába. Ez azonban Csorbai Attila szerint nem megy egyik napról a másikra, fel kell rá készíteni a kereskedelmi láncokat és a fogyasztókat is. A folyamatnak még csak az elején-közepén tartanak.

A takarmányárak globális és totális emelkedése mellett a pandémia és a madárinfluenza is megtépázta a baromfiágazatot tavaly, a csirkeállomány azonban a bajok ellenére is növekedett – magyarázta a BTT elnöke. Csorba Attila arról is beszélt, hogy a pandémia átrendezte a munkaerőpiacot, egyes szektorokból – például a vendéglátásból – kiáramlott a munkaerő és máshol jelent meg, az állattenyésztésen azonban ez sem segített.

Kiemelt kép: MTVA

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top