nlc.hu
Otthon

Minden negyedik magyar kockaházban lakik

Minden negyedik magyar kockaházban lakik

A magyarok 43 százaléka mondta azt, hogy lehetséges, hogy vásárolna kockaházat, ami nem is csoda, ugyanis felújítással remek, korszerű otthon válhat belőlük.

Nincsen vidéki főutca, de külvárosi táj sem a népszerű kockaház nélkül. Ez nem is csoda, hiszen minden második ember ilyen házban lakott vagy lakik. A BMI Bramac reprezentatív felmérése azt mutatja, hogy a jövőt is el tudja képzelni egy kockában a magyarok 33 százaléka – náluk szóba jöhetne ez a típus a házvásárlásnál. Az ikonikus háztípust csak a mediterrán jellegű földszintes családi ház előzi meg népszerűségben a friss kutatás szerint. Az eredmények azt mutatják, hogy inkább húz a szívünk a kockaházak felé – a válaszadók további 43 százaléka mondta azt, hogy lehetséges, hogy vásárolna ilyen házat –, mint sem (25%), ami nem csoda, hiszen felújítással modern otthon válhat belőlük. Nem meglepő, de alig van olyan – a felmérésben megkérdezettek csupán 2 százaléka –, aki ne látott volna ilyen házat kívülről vagy belülről. A kockaházakat tehát szinte mindenki ismeri.

Egy tipikus kockaház Magyarországon (fotó: Instagram)

Egy tipikus kockaház Magyarországon (Fotó: Instagram)

Sokan vannak, akik laktak vagy most is laknak ilyen házban, majdnem a magyar lakosság fele (49%), a válaszadók 23 százaléka jelenleg is ilyen típusú otthonban él. Jóval magasabb a kockában lakók aránya a falvakban, akik közül 41 százalék él ilyen házban. A térségek közül kiemelkedik ebből a szempontból Kelet-Magyarország: az itt élők 32 százaléka tölti mindennapjait kockában. A lakók több mint fele (56%) nem saját döntése alapján lakik a házban, hanem ide született (22%), a szüleivel együtt költözött oda, esetleg a párjához, párja szüleihez (14%-14%), vagy örökölte (6%). Emellett, több mint a lakosság harmada vásárolta ezt a típusú ingatlant – ez egyébként az 50-65 évesek körében a legjellemzőbb formája annak, ahogy a kockába költöztek. Jellemzően kedvező áruk (67%), illetve főként a környék miatt teszik le a voksukat a kockák mellett (45%). A megkérdezettek 65 százaléka gondolja úgy, hogy átalakítással kiváló otthon válik a régi épületekből, a kockaházban élők körében pedig ez a szám még magasabb (73%). Az emberek jó alternatívát látnak a Kádár-kockákban egy modern otthon megteremtésére, feltehetőleg azért, mert tartósnak tartják őket és úgy gondolják, hogy sokáig fognak állni (60%), emellett a vélemények szerint stabil, megbízható szerkezetűek (58%) és jól alakíthatóak (52%).

Bár árazásukban nem térnek el jelentősen a többi téglaháztól, mégis jobb vétel lehet, mert itt valamivel biztosabban tudható, mi a műszaki tartalom. Sokaknál előnyt élvez, hogy remek felújítási »alapanyag« több okból is: strapabíró, jól alakítható, időtálló. Amiért azonban a fiatalok is felfigyeltek rá, hogy az arányai miatt a most trendi minimál stílushoz rendkívül jól passzol

– magyarázza Jóna Péter, az Immo1 Cégcsoport ingatlanpiaci szakértője.

A felmérésből kiderül, hogy nagyon vegyes a kockaházak állapota, a legtöbben jó (41%) vagy közepes (22%) állapotúnak találják az ingatlant. Az ott lakók a kockaházak ötödére (17%) mondják, hogy felújított. Jellemzően a városi kockaházak felújítottak (28%), a falvakban lévők alacsonyabb arányban (10%). A kockaház-lakók az átlagnál több felújítást terveznek. Különösen a nyílászáró-cserét (47%), tetőcserét (45%), belső szerkezeti átalakítást (30%) és a fűtéskorszerűsítést tervezik többen (42%). A felújítás pedig könnyedén megtérülhet, főleg, ha hosszú távon tervezünk maradni: a válaszadók többsége (70%) nem is akar elköltözni a kockaházából. A kisebbségben lévő (30%) elköltözni vágyók magasabb arányban a gyerekesek közül kerülnek ki. Feltehetőleg azért, mert a család bővülésével válik szükségszerűvé a költözés.

Ingatlanvásárlásról az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top