nlc.hu
Otthon

Régi háztartási gépek cseréje

Még mindig rengeteg az öreg háztartási gép, ennyit lehetne spórolni az újakkal

Sok az idős háztartási gép a magyar háztartásokban, pedig a cseréjükkel rengeteg energiát lehetne megspórolni.
Hűtőszekrény

Mosógép és hűtőgép ma már szinte minden magyarországi háztartásban van, és egyre több családnál segít mosogatógép és mikrohullámú sütő a mindennapokban. Előbbi minden negyedik háztartásban volt 2019-ben, mikró pedig a konyhák 90 százalékában van jelen.

Gépekből egyre jobban állnak a hazai háztartások, de a műszaki cikkek sok esetben régiek, és emiatt nem a legenergiatakarékosabbak. A háztartási nagygépek, a hűtőgépek, a fagyasztók, a mosógépek és az elektromos tűzhelyek 43 százaléka 8 évnél idősebb, ráadásul ezek a készülékek felelősek az összes fogyasztás háromnegyedéért – írja a Tudatos Vásárló.

Ez is érdekelhet Megnézem

A háztartási gépeknél és általában a termékeknél alapszabály, hogy a lehető legtovább használjuk, és inkább javíttassuk meg, ha elromlik. Ez általában igaz, viszont az erőforrás-intenzív termékek, jellemzően ilyenek a háztartási kis- és nagygépek (amelyek használata elektromos áram, víz, tisztítószerek, stb. felhasználásával is jár) esetében némileg más a helyzet. Az ezek által okozott környezeti terhelés jelentős részét a használat, az áram-, víz, stb. fogyasztás adja.

Ha Magyarországon az összes 8 évnél idősebb nagygépet (azaz a fentebb említett hűtőgépeket, fagyasztókat, mosógépeket, valamint a még idősebb társaikat) korszerűbb verziókra cserélnék, akkor

több mint 1,2 millió tonnával csökkenne a szén-dioxid-kibocsátás.

Egy 155-175 centis, kétajtós, fagyasztós hűtőgép fogyasztása például:

  • ha 2001-ben gyártották évente 564 kWh,
  • ha 2011-ben gyártották, 403 kWh,
  • míg a 2021-ben megvásárolhatóak esetében már csak 206 kWh.

Nagyon leegyszerűsítve, egy 20 évvel ezelőtti gép majdnem háromszor annyit fogyaszt, mint egy idén gyártott hűtőgép.

A Tudatos Vásárló emlékeztet arra, hogy a januártól elérhető otthonfelújítási támogatás egyebek mellett beépített háztartási gépekre is igénybe vehető, így jelentősen nőhet azok száma, akik lecserélnék a háztartási gépeik egy részét.

(Kiemelt kép: Pexels/cottonbro)

Múzeumba való háztartási gépek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top