nlc.hu
Otthon

Fogkrém használata a takarításban

A pár száz forintos csodaszer: takaríts fogkrémmel!

Fogkrém minden háztartás pótolhatatlan darabja, amit egyébként nemcsak fogmosásra használható, bevethető egy sor más dologra is a háztartásban.

A fogkrém olcsó csodaszer, ami a fogmosáson túl a takarításban, tisztításban és még a súrolásban is hű társad lesz.

Tinta eltávolítása

A pamut ruhadarabokból fogkrémmel kiszedhetők a tintafoltok (még a nyomdafesték is), mert nátrium-fluoridot tartalmaz. Dörzsölj egy keveset a foltra, majd mosd ki belőle.

Vasalótalp tisztítása

A már régóta használt vasaló talpán egyre gyakrabban keletkeznek odaégett foltok, amik a fehér és érzékenyebb ruhákon maszatolhatnak. A hideg talpra kenj egy kevés fogkrémet, majd szivacs segítségével dörzsöld le a lerakódást. Szebb lesz a vasalód, mint új korában!

Fogkrém a háztartásban

Hatékony, gyors és olcsó megoldás (Fotó: Getty Images/Daniel Day)

Összefirkált fal tisztítása

Gyermekes családok számára egészen biztos, hogy ismerős a jelenség, mikor az apróság művészi hajlamát a falon éli ki. Ha nem szeretnél azonnal hengert ragadni a festéshez, vesd be a fogkrémet.  Fontos, hogy ne géles állagút használj! Nyomj egy keveset a falra, és egy tiszta súrolókefével dörzsöld addig, míg a fogkrémben található finom szemcsék le nem szedik a remekművet!

Viszlát párás tükör

A reggeli rohanásban nincs is idegesítőbb, mikor a zuhanyzóból kilépve még egy fél óráig semmi nem látszik a tükörben a párától… Ha letörlöd, maszatos lesz, ha nem törlöd le, a sminked lesz borzasztó. Egyszerű a megoldás, mégis nagyon hasznos: egy puha rongyra nyomj nem gél állagú fogkrémet, és kend be vele alaposan a tükröt. Mosd le a fehér kencét, és töröld szárazra a felületet – meglátod, zuhanyzás után nyoma sem lesz a párának!

Mosdókagyló tisztítása fogkrémmel

Igaz, legtöbbször a mosdókagylót éppen a rárakódott fogkrémtől próbáljuk megszabadítani, de mégis az egyik leghatékonyabb tisztítószer, amelyet felhasználhatsz a mosdókagyló tisztításához. A képlet egyszerű: nyomj egy kevés krémet a kagylóba, és súrold ki alaposan a szivaccsal, majd öblítsd át. Extra hatásként a lefolyót is tisztítja, illatosítja majd a fogkrém, így biztosan nem jársz rosszul ezzel a technikával!

Fogkrém házilag

Hozzávalók:

  • 1/3 étkezési szódabikarbóna
  • 2/3 kókuszzsír (lehetőleg minél krémesebb)
  • 8-10 csepp fahéj, borsmenta vagy fodormenta esszenciális illóolaj
  • 1 evőkanál víz

A hozzávalókat egy kis tálkában össze kell keverni, majd egy kis befőttesüvegbe tenni. A kókuszzsírról fontos tudnivaló, hogy hidegben megszilárdul, ilyenkor érdemes az üveget meleg csapvíz alá helyezni, hogy felengedjen. Rengeteg pozitívuma van ennek a fogkrémnek, például az, hogy ehető!

Króm felületek újjászületése

Ne csak a mosdót, a csaptelepeket is töröld át fogkrémmel, a lényeg, hogy kis mennyiségben vidd fel, majd töröld át egy tiszta ronggyal.

Ints búcsút a vízfoltoknak!

Kör alakú vízfolt maradt az asztalra lerakott pohár után? Tegyél a foltra egy kis fogkrémet, majd töröld le nedves ronggyal. Ismételd meg ezt meg párszor, hogy az tényleg eltűnjön.

Szőnyegtisztítás fogkrémmel

Semmi pánik, ha foltos lett a szőnyeg, a fogkrém ebben is segít! Használj fehér színű krémet, dörzsöld át egy szivaccsal a problémás területet, majd vízzel öblítsd át és kész is vagy.

Szuper házi praktikák az nlc-n:

via

(Nyitókép:  Westend61/Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top