nlc.hu
Otthon

Szedd magad eperföldek 2021

Szedd magad eper: 2021-ben is irány az eperföld!

Nemsokára indul az idei szedd magad eper szezonja, időben készülj fel a sok eperre!

A szedd magad eper pont úgy, mint a szedd magad alma akciója mindig óriási siker, hiszen nemcsak a frissen szedett gyümölcs a csábító, hanem az is, hogy családi, hétvégi szabadtéri programnak is remek lehetőség. Az egész családnak jót tesz a friss levegőn az a könnyű fizikai munka, amit az epervadászat jelent, úgyhogy érdemes jó előre felmérni idén is a terepet, hogy hol lehet szedni a legfinomabb epreket magunknak. Nem mellesleg pedig jóval olcsóbban is hozzájuthatunk így az eperhez, hiszen ha szedd magad akcióban szedjük, akkor jelentősen alacsonyabb áron vihetjük haza a gyümölcsöt.

Jól szedd az epret!

Ha eperszedésre adjuk a fejünket, akkor készüljünk fel arra is, hogy jól szedjük a gyümölcsöt, hogy ne okozzunk kárt a palántákban. Az első és legfontosabb szabály, hogy csak az érett epret szabad leszedni: akkor áll készen a leszedésre a gyümölcs, ha három ujjal megfogva könnyen lejön a szárról, erőlködés nélkül a kezünkben marad. Alapszabály az is, hogy nem szabad rátaposni a palántákra, úgyhogy guggoljunk le a gyümölcshöz, úgy vizsgáljuk meg, mennyire érett, és a gyerekekre különösen oda kell figyelni, hogy ne szaladgáljanak a palánták között, ha családi programnak szánjuk az eperszedést.

Hogyan zajlik az eperszedés?

Minden eperföldön lehetnek egyéni szabályok, de nagy általánosságban azokon a céges területeken, ahol egyenesen szedd magad eperföldet telepítettek és a termést mindig a vásárlók szedik le, a következők érvényesek:

  • Lemérik a kosarunkat, amit vittünk magunkkal, ha nincs, akkor lehet a helyszínen vásárolni.
  • Annyi epret szedünk, amennyit akarunk, távozáskor mérik le a gyümölcsöt, levonják a kosár súlyát, és így fizetünk.
  • Általában készpénzes fizetés lehetséges.

Ha pedig egy jó tanácsot még adhatunk: a látogatás megtervezésekor fel kell hívni a szedd magad eperföldet, amit kinéztünk magunknak, és megkérdezni, hogy van-e elég érett eper náluk, hogy ne kelljen a kapuból visszafordulni csalódottan.

Szedd magad eper 2021

Hamarosan indul a szedd magad eper akció (Kép: Unsplash)

A nagy nyitás

Nincs egységes nyitás a szedd magad eperföldeken, ahogy körülnéztünk az interneten fellelhető információk között, azt találtuk, hogy a „május közepe körül, de május 25-re általában biztos” lenne a legkorrektebb megfogalmazás arra, hogy mikor kezdhetjük tervezni a szedd magad eprezést, mikor nyitnak ki az eperföldek.

A Gyümölcsvadász oldalán és a Szedd magad Facebook-oldalon érdemes figyelni a szedd magad eper lelőhelyeket, és szorgosan kijegyzetelni a telefonszámokat, mert idén aztán biztos, hogy telefonálni kell, mielőtt elindulnánk. Nemcsak az érett gyümölcsök kérdésével, hanem azért is, hogy milyen külön elvárások, szabályok vannak a járvánnyal kapcsolatban – egyáltalán kinyitnak-e, mert tavaly volt, aki inkább zárva tartotta kapuit a vírushelyzet miatt –, és az sem utolsó kérdés, hogy mennyibe fog kerülni az eper, ugyanis a különböző helyek között elég nagy lehet árban a szórás.

Eperszedés okosan

Ha pedig sikerült összehozni és nekiindulhatunk epret szedni, akkor a következő tanácsokat fogadjuk meg, amit a gyakorló szedd magad akciózók adnak az eperszedéshez (és mindenféle szedd magad gyümölcshöz):

  • Vigyél saját kosarat, amibe szeded az epret! Az eperhez nem jó a mély edény, mert ha púpozva szeded, összenyomják egymást a szemek.
  • Korán érdemes elindulni, mert általában sokan tartják jó ötletnek az olcsó eper leszedését, úgyhogy tömegre lehet számítani.
  • Maszk legyen nálad, hiába leszel szabad levegőn, a vírus sok ember között akkor is terjed.
  • Vigyázz a palántákra, ne taposd el a növényeket és csak az érett gyümölcsöket szedd le a kocsánnyal együtt.
  • Szedés közben szabad enni az eperből, sőt, ajánlott is, hiszen hogy máshogy tudnád megállapítani, hogy ízlik-e a gyümölcs, de azért maradj a jó ízlés határain belül.

Minden, amit az eperről tudni akartál:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top