nlc.hu
Otthon

Ausztrália első csőrepedés-kiszagoló kutyája

Csaknem 900 millió liter vizet spórolt meg Ausztrália első csőrepedés-kiszagoló kutyája

A Kep nevű kutya egy ausztráliai vízszolgáltató alkalmazottjaként rendszeresen átvizsgálja a csőhálózatot, és kiszagolja a csőrepedést.
Kep, a csőrepedés-kiszagoló kutya

Nyolcszáznyolcvan millió liter vizet spórolt meg Nyugat-Ausztrália állam lakóinak az ország első csőrepedés-kiszagoló kutyája. A Kep nevű négylábú több mint 90 föld alatti szivárgást fedezett fel a világ egyik legszárazabb régiójának számító államban.

A Water Corporation alkalmazottjaként Kep és társa, Andrew Blair több mint 900 kilométernyi vízvezeték-hálózatot vizsgált át 2018 óta. A duó olyan mindentől távol eső, gyéren lakott területeken dolgozik, ahol a földbe ágyazott vízvezetékek vizsgálata akusztikus eszközökkel nem hatékony vagy túlságosan költséges.

Az angol springer spánielt, amelynek neve vizet jelent a helyi őslakosok nyelvén, kölyökkorától arra képezték, hogy kiszagolja az akár egy méter mélyen futó csövek megrepedésekor érezhető klórszagot.

Kep születésnapja alkalmából csütörtökön ünnepi ebédet tartottak a nyugat-ausztráliai parlament épületében. Kep nyomdokain haladva ma már több kutya is foglalkozik szivárgó vízvezetékek kiszagolásával szerte Ausztráliában.

(MTI)

(Kiemelt kép: Water Corporation)

Hihetetlen, mire képesek a kutyák!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top