nlc.hu
Otthon

Kivétel lett egy utca egy budapesti forgalomcsillapított övezetben

Nem kapott fekvőrendőrt a mátyásföldi utca, a sofőrök ki is használják

Egy budapesti forgalomcsillapított övezetben egyetlen utca nem kapott védelmet, a lakók pedig ebbe nem szeretnének belenyugodni.

A XVI. kerületi Ómátyásföld csendes kertvárosi negyed, Tempo 30-as forgalomcsillapított övezet, ami azt jelenti, hogy  az úton 30 km/óra a legnagyobb megengedett sebesség. Szinte az összes utca kereszteződésében sebességcsökkentő küszöbök segítenek kikényszeríteni a szabályok betartását, kivéve egy utcában, amelynek lakói hiába próbálkoznak évek óta, lepattannak az önkormányzatról, írja a Telex.

Az, hogy csupán a Koronafürt utcában nincsenek olyan akadályok, amik lassításra kényszerítenék a közlekedőket, annak többek között az a következménye, hogy a környező utcákhoz képest megnövekedett a forgalom, és autósok, teherautósok többsége semmibe veszi a 30 km/h szabályt, és a jobbkezes keresztutcáknál sem lassítanak, de – ahogyan írtuk – a lakók hiába igyekezetek intézkedni az ügyben, egyelőre nem jártak sikerrel.

A Budapest Közút forgalomtechnikai igazgatósága válaszuk szerint ugyan támogatja a sebességcsökkentő küszöbök kiépítését, de sajnos ők se tudnak lépni, mert ez a közútkezelő, azaz a kerületi önkormányzat hatásköre, és amint ők kérik, a hozzájárulást meg fogják adni. A Telex is megpróbálta felvenni a kapcsolatot az önkormányzattal, először azt a választ kapták, hogy nem kívánnak reagálni az ügyben, majd egy közérdekű adatigénylés kapcsán elárulták, hatástanulmány nincs, de tervek vannak.

A kerület több, ellenzéki képviselője is próbált érdeklődni, hogy mire számíthatnak majd a lakók. Hollai Gábor, a kerületi önkormányzat momentumos tagjának adott válaszban többek között ez olvasható. “A Koronafürt utca fekvőrendőrösítése most lett téma, most viszont több csatornáról ez jön. Ez úgy lehetséges, hogy most hirtelen nagyon megnőtt a forgalom, vagy úgy, hogy valaki(k) elhatározta(k), hogy ezt most elintézi(k). Egyelőre nem tudom, hogy kettő közül melyik az igaz, és sajnos a pandémia miatt jelenleg valós forgalmat sem tudunk mérni, de amint lehetséges, megtesszük ezt.”

sofőr

Fotó: Pexels

Kapcsolódó cikkek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top