nlc.hu
Otthon

A vasút miatt vágják ki a csopaki juharfákat

Pár napja szóltak, már vágják is ki a legendás csopaki juharfákat

Pedig még polgármesteri rendelet is tiltja a fakivágást.

Múlt csütörtökön szóltak, e hét vége felé pedig már el is kezdik kivágni a 30 éve, társadalmi munkában épített csopaki juhar- és diófákat a sínek mentén – írja a Hírbalaton. Minderre a vasút villamosítása miatt van szükség, a fákat ugyanis az oszlopokhoz közel, a biztonsági sávon belülre ültették, azaz menniük kell. Külön csavar a történetben, hogy éppen Csopakon tiltja polgármesteri rendelet a fakivágást március 1. és augusztus 31. között a fákon, fák közelében lakó madarak és emlősök miatt. Ambrus Tibor polgármester pont idén februárban hozta meg a természetvédők szerint példaértékű rendeletet. Mutatjuk, hogy néztek ki a fák ősszel, csak hogy világos legyen, mit veszítünk.

Csopaki juharfák

Fotó: Budavári Dóra

Most már késő minden tiltakozáshoz, hiszen a vezetéktartó oszlopokat felállították, és hamarosan beindul a villamosított vasút a Balaton északi részén is, amit egyébként mindenki nagyon vár – fogalmazott egy megkérdezett helyi lakos. A híroldal kereste a polgármestert az ügyben, sikertelenül.

Zárójelben: tegnap, május 10-én volt a madarak és fák napja.

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top