nlc.hu
Otthon

Jönnek a termetes tőrösdarazsak

Itt egy darázsfaj, ami rémisztően néz ki, mégis ártalmatlan

Jönnek a termetes tőrösdarazsak, de ne félj tőlük, ártalmatlanok, viszont sokat segítenek a kertben.

Májusban új vendég érkezhet a kertekbe, parkokba: a termetes tőrösdarazsak. Ijesztően néznek ki, még fullánkjuk is van, az emberre, kutyára, macskára, lóra viszont veszélytelenek. A Magyar Madártani Egyesület közleménye arra hívja fel a figyelmet, hogy ne bántsuk ezeket a darazsakat, mert hasznunkra lehetnek a cserebogár-szaporulat kordában tartásában.

Ne félj a tőrösdarázstól (Fotó: Wikipédia)

Ne félj a tőrösdarázstól (Fotó: Wikipédia)

Mint írják, a termetes tőrösdarazsak tagjai nagy termetűek és látványos megjelenésűek, de  nem tévesztendők össze a családi közösségekben élő, a ház körül gyakori és valóban agresszív, jellegzetes fekete-sárga mintázatukkal jól elkülöníthető társas darazsakkal. A tőrösdarazsak is rendelkeznek fullánkkal, ezt azonban (hacsak nem fogjuk meg őket) nem ellenünk használják.

Az óriás tőrösdarázs ráadásul védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint. Elpusztításukkal éppen ezért akár többéves börtönbüntetést is kockáztat az elkövető – figyelmeztetnek a természetvédők.

Vannak kellemetlen darazsak is:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top