nlc.hu
Otthon

Őszig megmarad a veszélyhelyzet

Koronavírus-járvány: őszig marad a veszélyhelyzet

A kormánypárti többség kedden megszavazta a veszélyhelyzeti törvény meghosszabbítását őszig.

A parlament kormánypárti többségének igen szavazatával a ház őszi ülésszakának első ülésnapját követő 15. napig – várhatóan szeptember végéig vagy október elejéig – meghosszabbították a koronavírus-törvény hatályát, hogy a veszélyhelyzeti kormányrendeletek továbbra is érvényben maradhassanak. Az eddig érvényes szabályok szerint május 22-ig tartana a veszélyhelyzet. A kormány április 21-én nyújtotta be a törvényjavaslatot a hosszabbításról, amit 128 igen, 57 nem szavazat mellett fogadta el a parlament, írja a Telex.

Tavaly novemberben a parlament 90 napra megadta a felhatalmazást a kormánynak a rendeleti úton való kormányzásra a veszélyhelyzet alatt, ám az akkor kihirdetett veszélyhelyzet hatálya február 8-án lejárt. A kormány előbb saját hatáskörben tizenöt napig meghosszabbította azt, majd az országgyűlés elé vitték, és február 22-én újból hatályba léptették a korábban a veszélyhelyzet idején hozott kormányrendeleteket, ami a kihirdetését követő 90. napon, vagyis május 23-án veszti majd hatályát. 

„A hosszabbítás indoka, hogy a járvány még nem ért véget. Az új vírusvariánsokra figyelemmel nyáron is szükség van a védekezésre, a gyors és hatékony intézkedésekre az emberek egészsége és a gazdaság védelme érdekében. A kormány a törvényben jelzettnél korábban is megszüntetheti a veszélyhelyzetet” – válaszolta a Fidesz frakció a Népszava kérdésére.

Szavazás az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. május 18-án.

Szavazás az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. május 18-án (Fotó: MTI / Máthé Zoltán)

Legfrissebb hírek a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top