nlc.hu
Otthon

Június munkálatok a kertben

Június a kertben: ezt tedd meg, hogy a gyümölcsfáid jövőre is szép termést hozzanak

A június a vérbeli kertészeknek nem a lazsálásról szól. Készítettünk egy listát, mik a fontosabb teendők, hogy semmi se maradjon ki!

Júniusban a főszerep a gyümölcsfáké, amik a felesleges gyümölcseiket általában ebben a hónapban dobják le. Ez a jelenség azonban lehet aszály vagy vírusfertőzés következménye is, például egyes szilvafajtákon, éppen ezért nem árt állandó ellenőrzés alatt tartjuk őket.

A kajszi és az őszibarack is sok gyümölcsöt hoz ebben a hónapban – természetesen egy kedvező virágzás után –, de fontos kiritkítani, hogy a termőrügyek kifejlődhessenek a következő évben is. A ritkítás akkor jó, ha minden szomszédos gyümölcs között elférne egy harmadik is. Ezt végezzük szakaszosan, 2-3 napos időközökben egy-két ágról tisztítva a gyümölcsöket. Addig folytassuk a munkát, amíg a kajszi és az őszibarack csonthéja megkeményedik. Ritkítsuk meg az alma- és körtefák termését is. Időigényes munka, de a növények meghálálják a törődést.

Június a kertben

Még nem késő pár egynyárit elültetni (Fotó: Getty Images/Guido Mieth)

Ha június, akkor szamóca, aminek szedése során a gyümölcsöket ne tépjük, hanem kocsánnyal együtt csípjük le a tőről. Csak száraz gyümölcsöt szedjünk, a nedves gyümölcs gyorsan rothadni kezd. A szürkerothadás kórokozóit terjeszthetik a töveken maradt, romlásnak indult gyümölcsök, ezeket is fontos leszedni.

Mire kell figyelnünk még a kertben:

  • A nagy meleg okozta kiszáradás ellen védjük az ágyásokat és a növények tövét vastagabb (5-10 cm) mulcsréteggel, ami a gyomok terjedését is erősen visszaszorítja. Erre használhatunk zúzott fenyőkérget, szalmát is.
  • Gyorsan növő egynyáriakkal még pótolhatjuk az esetlegesen kialakuló hiányzó foltokat a virágágyásban. Ilyenek lehetnek például az estike, porcsinrózsa vagy a nyári ciprus.
  • Folyamatosan távolítsuk el az elhervadt virágfejeket, amivel újabb virágzásra ösztönözhetjük a növényeinket. Ez különösen szükséges az egynyáriaknál, a rózsáknál és a hónap vége felé még néhány évelő esetében is (például a szarkaláb vagy a csillagfürt).
  • Megállíthatatlanul támadnak a gyomok, de ezek irtása mellett a legtöbb elvetett növényt is ilyenkor kell ritkítani. Ez leginkább a sárgarépára, petrezselyemre, paszternákra, nyári salátára, kaporra, céklára igaz.
Június a kertben

A ritkítás ne maradjon el! (Fotó: Halfpoint Images/Getty Images)

  • Ezzel együtt elkezdhetjük vetni a téli tárolásra szánt zöldségek jó részét. Ilyenek a bimbóskel, fekete retek, karalábé, cékla, de lehet még másodvetésben kiszórni késői borsót, cukkinit, uborkát, bokorbabot, egynyári fűszernövényeket.
  • Júniusban még vethetünk salátaféléket és rukkolákat, valamint petrezselymet és a kaprot is.
  • Ebben az időszakban a menta erőteljes növekedésnek indul, ezért érdemes levágni belőle pár kisebb ágat, amik vízbe helyezve gyökeret eresztenek. Majd gyökérzettel együtt újabb helyet keresni neki vagy cserépbe ültetni, hogy a konyha közelében is legyen mindig friss mentalevél.
  • A paradicsomot, futóbabot, borsót meg kell támasztani, hogy a termés ne lógjon a földre.
  • Fontos a növények tápanyag-utánpótlása is, hiszen ekkorra már sok esetben kezdik felélni a tavaszi trágyázáskor kijuttatott mennyiséget. Legkönnyebben tápoldat formájában pótolhatjuk a hiányzó tápelemeket.
  • Ilyenkor gyorsabban gyarapodik a komposzthalom is, viszont a lebomlás beindulásához elengedhetetlen a nedvesség. Éppen ezért, ha néhány napig száraz és meleg az idő, a komposztot is locsoljuk meg.

Kert után egy kis túra?

via

(Nyitókép: the_burtons/Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top