nlc.hu
Otthon

Indukciós főzőlap takarítása

Így lesz ragyogóan tiszta az indukciós főzőlapod!

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy ugyanúgy takarítják az indukciós főzőlapot, mint a gáztűzhelyet, pedig a kettő nem ugyanaz!

Az első és a legfontosabb, hogy bármennyire is kézenfekvőnek tűnik, ne ess neki az indukciós főzőlapnak. Ha nem akarod összekaristolni, a főzőlap tisztítása mindenképpen kíméletes megközelítést kíván.

Csak óvatosan a cukros nyalánkságokkal!

Sokan azt a taktikát követik, hogy megvárják a főzés végét, majd csak utána takarítják fel a kifröccsent ételt. Ha valamilyen cukros krém vagy karamell fut ki az indukciós főzőlapra, azon nyomban töröld fel, mert kárt tehet benne.

Ha a folt a főzőfelületen található, előbb kapcsold ki a készüléket, és várj egy kicsit, amíg lehűl, vagy legalább húzz sütőkesztyűt. Ezután már bátran letörölheted a szennyeződést egy puha ronggyal, amit előzetesen benedvesítettél.

A többi, kevésbé makacs ételfolt felszámolása már nem ennyire sürgető. Ha épp időszűkében vagy, akár a soron következő takarítást is megvárhatod vele, de a cukor… a cukor az SOS!

Íratlan szabály: ne súrold

Ha az indukciós főzőlappal nem bánsz kíméletesen, könnyen megsérülhet, ezért a súrolószereket és a dörzsszivacsot kapásból felejtsd el. A legjobban akkor jársz, ha kifejezetten az indukciós főzőlaphoz ajánlott tisztítószereket, illetve mosogatórongyot használsz.

Indukciós főzőlap tisztítása-182423366

Fotó: Getty Images/wakila

Fontos, hogy minden egyes takarítás végén szaladj végig a főzőlapon egy nedves ronggyal is, nehogy foltokat hagyjon maga után, majd töröld szárazra. 

Kaparni lehet…

Ha meggyűlik a bajod a főzőlapra száradt ételmaradékokkal, dörzsölgetés helyett egy egyenes  pengével, gittkéssel, esetleg kerámiakaparóval próbáld lekaparni róla. Persze ez a művelet sem veszélytelen, kellő körültekintést igényel, mivel könnyedén megkarcolódhat a felület. Ennek elkerüléséhez 30 fokos szögben tartsd a pengét és ne nagyon nyomd rá a főzőlapra.

Vízfoltos a főzőlap? Amit keresel, az a desztillált víz

A kemény víz okozta foltok eltávolításához egy hagyományos tisztítószer nem feltétlenül elegendő. Ami megoldja a problémát, az a desztillált víz. Csak nedvesíts be vele egy törlőkendőt, menj végig a foltokon, majd töröld le a maradék ecetet egy desztillált vizes ruhával.

Vesd be a citromot

Kapcsold be a főzőlapot, hagyd, hogy felmelegedjen, majd várd meg, amíg langyosra visszahűl. Ezután dörzsöld át egy félbevágott citrommal. Várj egy kicsit, hogy a citromsav hasson (ez körülbelül 10-15 perc), majd puha, nedves ronggyal töröld át a felületet.

Indukciós főzőlap takarítása

Fotó: Getty Images/wakila

Ne menjen el a kedved tőle: az indukciós főzőlap előnyei:

  • Az energiafogyasztás akár 40-50%-kal csökkenhet
  • Biztonságosabb a használata, mert nincs láng a főzésnél
  • Gyorsabb ételkészítésre képesek, mint a hagyományos főzőlapok
  • Biztonságos és gazdaságos, mert a főzőlap csak akkor melegszik, ha edény van rajta, nincs égésveszély
  • Nem melegíti fel a konyhát, gazdaságosabb, mert a hő csak az edényben keletkezik

Lakásfelújítás okosan:

via

(Nyitókép: Getty Images/ra-photos)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top