nlc.hu
Otthon

A harangvirág gondozása

Ha így gondozod a harangvirágot, akkor ősszel is tele lesz virággal!

Ha néhány dologra odafigyelsz, a növény még ősszel is ontani fogja magából a kék vagy fehér virágesőt.

A harangvirágfélék családjába tartozó nemzetséghez 425 faj és hibrid tartozik, ezek közül tucatnyi Magyarországon is őshonos, így többek között a kereklevelű, a terebélyes, a csalánlevelű, a pongyola és a csomós harangvirág is. Tudományos neve Campanula, ami latinul azt jelenti: kis harang – ez a virágok formájára utal. Dísznövényként leginkább a balkáni, illetve a dalmát harangvirág népszerű, de például a kárpáti, illetve a baracklevelű harangvirágot is megtalálhatod a kertészetekben. Legtöbb fajtája liláskék virágú, de fehér változatai is léteznek. 

Kereklevelű harangvirág

Kereklevelű harangvirág (Fotó: Getty Images)

A dalmát, illetve a balkáni harangvirág balkonnövényként, illetve a kertekben – azon belül is leginkább a sziklakertekben vagy szegélynövényként – egyaránt mutatós. Nagyjából 20 centiméter magasra nő meg és akár egész nyáron, sőt még az ősz első felében is ontja magából a virágokat. 

A napos vagy legfeljebb félárnyékos elhelyezést kedvelik, minél több fényt kapnak, annál bőségesebben virágoznak. Jó vízelvezető, semleges vagy meszes, lúgos kémhatású talajt igényelnek. 

Nem különösebben kényes növény, mérsékelt öntözést igényel, a kánikulai napokon viszont fokozottan figyelj rá, hogy a talaja nedves legyen. A pangó vizet ugyanakkor nem viseli el, a gyökere könnyen kirothadhat. Tápoldatozásra nincs feltétlenül szüksége. 

Dalmát harangvirág

Dalmát harangvirág (Fotó: Getty Images)

Az elszáradt virágokat mindig vágd le róla, ezzel újabb, még gazdagabb virágzásra ösztönözheted a növényt. Soha ne tépkedd, csipkedd, a szárai ugyanis érzékenyek. A vágáshoz minden esetben használj ollót vagy metszőollót!

A csigák és a meztelencsigák sajnos szívesen falatoznak a leveleiből, különösképp, ha azok nedvesek. Öntözéskor épp ezért figyelj, hogy a víz inkább csak a tövekhez kerüljön, ne a levelekre. Megtámadhatja a lisztharmat is: ilyenkor az érintett leveleket vágd le, vagy súlyosabb esetben használj gombaölő szert!

Balkonkert

Más növényekkel is mutatós (Fotó: Getty Images)

Kiválóan társítható más növényekkel. Tökéletesen passzol hozzá például a szegfű, a tátika, a tisztesfű, a palástfű vagy akár a különféle rózsák. 

A növényt át is teleltetheted: ősszel ehhez előbb vágd le róla az elszáradt szárakat, majd az első fagyok előtt vidd védett, nagyjából tartósan 7-10 fokos helyiségbe!

Még több kertészkedés:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top