nlc.hu
Otthon

Befőzés: házi paradicsomszósz recept

A tökéletes házi paradicsomszósz befőzése – tippek, trükkök, hogy a tied legyen a legfinomabb

Most eláruljuk, mi kell ahhoz, hogy a paradicsomszószod igazán mennyei legyen.

A paradicsomszószból készíthetünk mártást a húsok és zöldségek mellé, tésztákhoz és levesek alapjaként is zseniális. Ha betartod a következőket, te is művészi szintre emelheted a házi paradicsomszósz készítését.

Így készül a tökéletes házi paradicsomszósz

Gondosan válaszd ki az alapanyagot!

Az első és legfontosabb: nem mindegy, milyen paradicsomból készíted a szószt. Válaszd a puhább, oválisabb fajtákat, ugyanis ezek édesebbek, kevesebb a magjuk, könnyebben megfőnek, és aromásabb lesz a szószod is.

Szánj rá időt!

Ne akarj időt spórolni a paradicsomszósz befőzése közben! Ez olyan művelet, amire időt kell szánnod, ugyanis a szószt alacsony lángon sokáig kell főzni. De megnyugtatunk, a paradicsomszósz magától is elrotyog a tűzhelyen, neked nem lesz vele dolgod, csak annyi, hogy néha átkevergeted.

Óvatosan fűszerezz!

Habár a paradicsomhoz nagyon jól illik a bazsalikom, a kakukkfű és a fokhagyma is, ne ess túlzásokba. Ha például nem az olaszos paradicsomszósz, hanem egy jolly joker, akkor érdemes csínján bánni a fűszerekkel, és csak egy kevés sót, cukrot, valamint borsot használni. A fűszerezést hagyd meg akkorra, amikor majd felhasználod, így édes és sós ételekhez is használhatod.

Házi paradicsomszósz receptje

A házi paradicsomszósznál nincs finomabb!
(Fotó: Getty Images)

Légy alapos!

Talán, nem is gondolnád, de rengeteg múlik azon, hogyan zárod a befőzés folyamatát. Ha megfőtt a paradicsomszószod, még forrón töltsd meg az üvegeket, és ügyelj arra, hogy az üvegek szája maradéktalanul tiszta legyen, mielőtt lezárod. Ez azért fontos, mert ha nem törlöd le a félrement szószcseppeket, pillanatok alatt be fog penészesedni. Ha ezt betartod, télen is készíthetsz mennyi paradicsomos ételeket.

Nem kell tartósítószer!

Ha mellőznéd a tartósítószerek használatát, kövesd nagyanyáink bevált tippjét! Győződj meg róla, hogy alaposan lezártad az üvegeket, engedj tele egy lavórt forró vízzel, majd állítsd bele az üvegeket néhány órára. Ezzel természetes módon tartósíthatod a paradicsomszószodat, amiből később akár házi ketchupot is készíthetsz.

A legfinomabb házi paradicsomszósz receptje

Most, hogy már mindent tudsz, itt van egy igazán zamatos paradicsomszósz recept, amit könnyedén elkészíthetsz!

Hozzávalók:

  • 8 kg érett paradicsom (4 liter paradicsomszósz lesz belőle)
  • 3 teáskanál só
  • 5 evőkanál cukor
  • ½ teáskanál őrölt fekete bors
  • 3-4 babérlevél

Elkészítés:

Mosd meg a paradicsomokat, majd irdald be kereszt alakban a szár részénél őket, és dobd lobogó vízbe őket. Főzd 3-4 percig, majd egy kanál segítségével halászd ki őket, tedd jeges vízbe, majd húzd le a héjukat. Ezután vágd ketté a paradicsomokat, távolítsd el a szárhoz közeli részt, és kockázd fel a húsukat.

Most jöhet a fűszerezés: add hozzá a sót, a cukrot, a borsot, és a babérlevelet, majd tedd fel főni kis lángon, amíg be nem sűrűsödik. Ha kész, vedd ki a szószból a babérleveleket, töltsd üvegekbe, és dunsztold be!

Még több gasztro trükk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top