nlc.hu
Otthon

3D-nyomtatás segítségével készült el a különleges acélhíd

Elkészült a világ első 3D-nyomtatott acélhídja

Amszterdamban lehet átkelni rajta.

A holland fővárosban felavatták a világ első olyan hídját, amely teljes egészében 3D-nyomtatás segítségével jött létre – írja a New Scientist. A híd különlegessége, hogy nem műanyagból nyomtatták, hanem acélból, amelyet négy, heggesztőkészülékekkel felszerelt robotkar alakított ki rétegenként. Az építményhez 4,5 tonna rozsdamentes acélt használtak fel.

A 12 méter hosszú MX3D nevű híd hat hónap alatt készült el, ezt követően pedig Amszterdamba szállították, ahol az Oudezijds Achterburgwal csatorna felett kínál átkelési lehetőséget a gyalogosoknak és kerékpárosoknak.

Mivel ez az első hasonló építmény, speciális lépéseket tesznek a rajta áthaladók biztonsága érdekében: az építményre több mint egy tucat különféle szenzort szereltek fel, amelyek folyamatosan figyelik, hogy milyen terhelésnek, vibrációnak vagy épp hőmérsékletnek van kitéve a híd. A szenzorok az adatokat a híd digitális modelljéhez továbbítják, így gyakorlatilag valós időben tudják figyelni, hogyan reagál az acélszerkezet a környezeti hatásokra.

Felavatták a világ első 3D-nyomtatott fémhídját

Beemelik a hgelyére az MX3D hidat Amszterdamban (Fotó: MX3D.com)

A hidat tervező mérnökök gépi tanulás segítségével elemzik a fémszerkezet viselkedését, amely alapján előre tudják majd jelezni, ha karbantartásra vagy épp átalakításra van szükség. A híd egyben kísérleti projektként is szolgál, nagyobb és komplexebb épületek tervezéséhez.

Mark Girolami, a híd digitális modelljén dolgozó kutató a New Scientistnek elmondta, hogy korábbi, hidakat érintő balesetek után gyakran derült ki, hogy valamilyen szerkezeti hiba, vagy anyagfáradás tehet a katasztrófákról, amelyeket az építményeket felügyelő szakemberek nem vettek észre időben. A valós idejű visszajelzést használó digitális modell segítségével azonban időben lehet jelezni, ha a fémszerkezet kezdene elöregedni.

További friss híreink:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top