nlc.hu
Otthon

Kincsek egy francia udvarház falában

Megtérülő felújítás: befalazott kincsekre leltek egy vidéki házban

Felújításkor bukkantak rá a XIII. és XIV. Lajos idején vert érmékre.

Egy francia udvarház falából 239 aranypénzből álló kincslelet került elő, az érméket XIII. és XIV. Lajos idején verték, szeptember végén elárverezik őket.

Megtérülő felújítás: Befalazott kincsekre leltek egy francia udvarházban

Képünk illusztráció (Unsplash)

A nyugat-franciaországi Finistere megyében, egy régi majorság felújításakor került elő a kincs a falakból, de csak csütörtökön hozta nyilvánosságra megtalálását az Ivoire Angers aukciósház, amely szeptember 29-én rendez árverést az érmékből.

Az aranypénzeket még 2019-ben fedezték fel. Egy pár elhatározta, hogy felújítja a 2012-ben Plozévet-ben vásárolt majort, és a birtok három épületét egybeépíti – olvasható az aukciósház közleményében.

A munkával megbízott kőművesek az egyik falban egy fémdobozt fedeztek fel, telis-tele aranypénzekkel. “A dobozt befalazták az építőkövek közé” – emlékezett vissza az AFP francia hírügynökségnek adott interjúban a 63 éves François Mion, a ház tulajdonosa.

Pár nappal később egy gerenda alól egy erszény is előkerült, benne újabb aranypénzekkel. Összesen 239 érmét számoltak össze, köztük Lajos-aranyak, dupla Lajos-aranyak, valamint értékes ritkaságok. Egy 1646-ban vert dupla Lajos-arany árát 15 ezer euróra (5,2 millió forint) becsüli az aukciósház.

Szinte egyáltalán nem találni ilyet a piacon” – mondta el Florian D’Oysonville, az Ivoire Angers egyik vezetője a ritka érméről, maelyen XIV. Lajos francia király profilja látható egy nyakába hulló hajtinccsel.

 A kincsről úgy vélik, gazdag kereskedő vagy gazdálkodó tehette félre. Értékét 250-300 ezer euróra becsülik. A bevételt két részre fogják osztani, a fele a ház tulajdonosait illeti a törvény szerint.

(MTI/AFP)

Kapcsolódó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top