nlc.hu
Otthon

A rejtett kamerákat megtalálása

Így találd meg a rejtett kamerákat a szálláshelyeken

A kiberbiztonsági szakértő elárulta, hogyan lehet megtalálni az esetleges kukkoló kamerákat a szálláshelyeken.
Hotelszoba

Manapság egyre több olyan esetre derül fény, hogy rejtett kamerákkal kukkolják a vendégeket a szálláshelyeken, vagy kétoldalú tükröt találnak a fürdőszobában. Nem csoda, ha egyre gyanakvóbbak az emberek.

Marcus Hutchins egykori hacker most azzal foglalkozik, hogy kiberbiztonságra tanítsa az embereket. Egy friss videóban azt mutatja meg, hogyan találhatjuk meg az esetleges rejtett kamerákat egy hotelszobában.

Először azokat a hétköznapi tárgyakat kell szemügyre venni, amelyek olyan helyen vannak, ahová a kukkoló biztosan be akar lesni. Ilyen például egy füstérzékelő az ágy fölött.

De hogyan győződhetünk meg arról, hogy egy tárgy kamera-e vagy sem? Hutchins azt javasolja, hogy erős fénnyel világítsunk rá, és ha egy kamera lencséjével állunk szemben, az kékes fénnyel fog visszatükröződni. Ezt bármikor kipróbálhatjuk, ha zseblámpával rávilágítunk a telefonunk kamerájára.

@malwaretech

Reply to @safarijackza How to find hidden cameras in AirBnBs ##safety ##travel

♬ original sound - Marcus Hutchins

A volt hacker azt is elárulta, hogy az ártatlannak tűnő ébresztőórák is lehetnek a kukkolás eszközei. Az óra sötét vagy tükrös előlapja mögött ugyanis parányi kamera is rejtőzhet. De szerencsére erős fénnyel ezt is fel lehet fedezni, akárcsak azt, ha kétoldalú tükör van valamelyik helyiségben.

A rejtett kamerák olyan aprók lehetnek, hogy akár egy USB-töltőbe vagy a falba is elrejthetik anélkül, hogy bárkinek feltűnne. Ebben az esetben is csak az erős fény segíthet.

Nem érdemes abban a hitben ringatnunk magunkat, hogy sötétben úgysem látszik semmi, mert az éjjellátó kamerák leoltott villanynál, teljes sötétségben is kiváló felvételeket képesek rögzíteni. Viszont a telefonunk előlapi kameráját használva észrevehetjük az éjjellátó kamera LED-jeit. A hátlapival nem fog működni a trükk, mert abban van egy infravörös szűrő.

A megdöbbentő videó rendesen felkavarta az internetezőket. Volt, aki azt írta, hogy mostantól van egy új félelme, más pedig ezek után nem akar hotelbe menni.

(LadBible)

(Kiemelt kép: Unsplash/Masaaki Komori)

Rejtett kamerák az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top