nlc.hu
Otthon

A szabály, amivel rend lesz otthon

Egyetlen szabály kell ahhoz, hogy mindig rend legyen otthon

Egy olyan trükköt mutatunk, amivel véget vethetsz a folyamatosan újratermelődő rendetlenségnek.

Mindenki rendezett otthonra vágyik, még az is, aki amúgy hagyja, hogy olyan nagy rendetlenség alakuljon ki a lakásában, hogy már csak szennyes ruhák és könyvtornyok között kialakult ösvényeken tudja megközelíteni az ágyát. A rendetlenséggel szemben folyton vesztésre állunk, főleg, ha gyerek is van a háznál.

10 dolog szabály

Alexandra Frost, négygyerekes anya a saját családjával több trükköt is kipróbált, amit olvasott a neten, hogy felszámolja otthon a rendetlenséget. Először az fulladt kudarcba, hogy a gyerekek mindennap pakolják el maguk után a játékokat. Aztán az sem működött Frostnak, hogy fektetés után takarítson és rakjon rendet az egész házban, ráadásul ezzel a módszerrel a gyerekek sem tanulták volna meg, hogy a saját holmijukért ők a felelősek. Ezért talált ki egy új, 10 dolog névre hallgató szabályt, amivel úgy tűnik, tökéletesen rendet tud tartani otthon.

A 10 dolog szabály lényege, hogy az otthon töltött holtidőkben – mint például rögtön evés után vagy indulás előtt – mindenki összeszed 10 dolgot, amit a helyére tesz. Ez a módszer a gyerekek számára is játéknak bizonyult annyira, hogy örömmel részt vesznek benne és versenyeznek, ki végez előbb, illetve anyának sem olyan megterhelő, hiszen nem a pihenőidejét kell a rendrakásra áldoznia, csupán pár percet vesz el az életéből napi szinten. Frost leírt négy tippet ahhoz, hogy jól tudjuk alkalmazni a 10 dolog szabályt.

A szabály, amitől rend lesz otthon

Ezzel a szabállyal rend lesz otthon (Kép: Getty Images)

A rendetlenséghez alakítsd a számot

Olykor az a 10 dolog igazából csak öt dolog, amikor nagyon sietünk, vagy 20 dologra duzzad, ha például vendégeket fogadtunk. Egy villámgyors pillantással felmérjük a terepet, és máris kiválasztjuk azt a számot, ahány cuccot a család minden tagjának a helyére kell tennie.

Mindenkinek kötelező

Aki részt vett a rendetlenség generálásában, annak kötelező a részvétel a rendrakásban is. Ha a szomszéd gyerekkel együtt pakoltak szét a gyerekek, akkor a szomszéd gyerek is szálljon be a romok eltakarításába, és szedje össze, rakja el azt a 10 dolgot, ami az ő része. Így sokkal gyorsabban és hatékonyabban végzünk majd a rendrakással.

A házon kívül is érvényes a szabály

Érdemes kiterjeszteni a 10 dolog szabályt, és a kocsiban, kiránduláskor, nyaraláskor is alkalmazni, akárhol is járjon a család. Így nem a szülők szakadnak meg, és tudatosítjuk a gyerekekben azt is, hogy legyenek figyelemmel a környezetükre.

A következetesség a kulcs

Nem szabad, hogy eltántorítson minket a sok nyafogás és ellenkezés, következetesen ki kell tartanunk és harcolni a halogatás ellen. Mert ha nincs következetesség, akkor nem tud rutinná alakulni ez a szabály, ami a rend halálát jelenti. Jelöljük ki előre a holtidőket, amiket a 10 dolog szabály alkalmazására akarunk használni, ezek az idők Frost javaslata szerint: tévézés előtt, evés előtt és után, elindulás előtt, lefekvés előtt. Ha mindig rászánjuk azt a pár percet és megszokják a gyerekek az új szabályt, hamar olyan rend lesz a lakásban, amit egyedül csak nagy erőfeszítések árán tudnánk létrehozni.

Via

Az elég jó anya:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top