nlc.hu
Otthon

A koronavírus-járvány hatása a házépítésre

A járvány miatt más házakat építünk

A koronavírus-járvány a családi házak kialakítására, funkcióira is hatással volt.
Házépítés

A vírushelyzet olyan területekre is hatással van, amelyre kevesen gondolnánk: még családi házak kialakítására, funkcióira is befolyással van a pandémia. Az építtetők olyan megoldásokat szeretnének látni otthonukban, amelyekkel korábban nem, vagy jóval kevésbé kalkuláltak – mutat rá a Wienerberger Zrt. a Mesterház programjában gyűjtött információk alapján.

A koronavírus és a kényszerű home office hatására már nem ugyanolyan házat szeretnének magunknak az emberek, mint másfél évvel ezelőtt – derült ki a Wienerberger Mesterház programjában a vállalat szakemberei elé kerülő tervekből. A társaság azért hívta életre a projektet, hogy segíthessenek a házépítőknek elkerülni a kivitelezés során leggyakrabban elkövetett hibákat. A program során a megrendelők számos alkalommal a megálmodott házak koncepcióit is elküldik a Wienerberger számára.

Az utóbbi időben látott tervekben olyan jegyek is fellelhetők, amelyek arról árulkodnak, hogy a készülő lakások térkiosztásában az elmúlt másfél év komoly nyomokat hagyott. A pandémia hatására úgy tűnik, egyre többen hajlandóak áldozatot hozni a nagy közösségi terek oltárán, és olyan helyiségeket is szeretnének kialakítani otthonukban, amelyek elsődleges és egyértelmű célja a félrevonulás lehetősége.

Ezek a terek alkalmasak lehetnek munkavégzésre, vagy például zavartalan telefonbeszélgetések lebonyolítására. Az érzékelhető cél az, hogy ne alakuljon ki olyan helyzet, amikor csak a nappali sarkában vagy egy családtag szobájában lehet egy kicsit egyedül lenni. A szándék egyik magyarázata lehet, hogy immár nem lehet azzal számolni, hogy más ütemben vagyunk otthon, így nem zavarjuk egymást. Könnyen lehet, hogy több családtagnak is egyszerre kell otthon dolgoznia és tanulnia. Épp ezért, sok esetben kifejezett szándék volt a hangszigetelés hatékony megoldása. Ezt ráadásul nem csak a kintről érkező, hanem a házon belül keletkező zajok esetében is fontosnak tartották az építtetők.

Határozottan érzékelhető tendencia az is, hogy az új otthonra vágyók a korábbiaknál jóval nagyobb figyelmet fordítanak leendő otthonuk kertjének, udvarának kialakítására. Az e mögött meghúzódó szándék is egyértelmű: a lakók immár legalább olyan fontos közösségi térként tekintenek a zöld és szabadtéri területekre, mint korábban a nappalira. A megrendelők szeretnék, ha itt is úgy tudnának kikapcsolódni, mint a ház legnagyobb helyiségében. 

(Kiemelt kép: Pexels/Rene Asmussen)

Házépítés az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top