nlc.hu
Otthon

A világ legkisebb lakott szigete

Csak egy ház fér el a világ legkisebb lakott szigetén

Az amerikai-kanadai határon fekvő Just Room Enough Island már nem is igazán sziget, hanem inkább egy ház, ami a Szent Lőrinc-folyó felszínén lebeg.

Az Ezer sziget nevű szigetcsoport Észak-Amerika egyik legvarázslatosabb helye, amely a Kanada és az Egyesült Államok keleti határán fekvő, a Nagy-tavakat az Atlanti-óceánnal összekötő Szent Lőrinc-folyón található, azon a részen, ahol a folyam kiáramlik az Ontario-tóból. Az Ezer sziget valóban rászolgált a nevére: és nem azért, mert egy kicsit is emlékeztet a hazánkban is népszerű, hasonnevű salátaöntetre, hanem mert ezen a kb. 80 kilométer hosszú, vadregényes szépségű szakaszon, összesen – állítólag – 1864 darab kisebb-nagyobb sziget található, magányos szikláktól kezdve egészen a több mint 100 négyzetkilométer kiterjedésű, gyakran magántulajdonban álló földdarabokig. Ahhoz, hogy valamit szigetnek lehessen nevezni, két fontos feltételnek kell megfelelni:

  • minimum 0.093 négyzetméteres alapterület, amely egész évben kiemelkedik a vízből
  • és minimum egy darab élő a fa

A hivatalosan a New York államhoz tartozó Hub-sziget, avagy ismertebb nevén a Just Room Enough Island (Épp elegendő hely sziget) bőven meg is felel a fentieknek: nagysága 310 négyzetméter, tudomásunk szerint eddig még nem süllyedt a víz alá, és ráadásul még egy szép, terebélyes lombú fával is büszkélkedhet. Ez persze önmagában még nem lenne különösebben érdekes, csakhogy  áll itt egy nem túlságosan fényűző, de azért nagyon barátságos házikó is; ami gyakorlatilag – egy egészen miniatűr partszakasz kivételével – beteríti az egész szigetet. Szóval ez végső soron már nem is egy sziget, hanem egy lebegő ház a folyó közepén.

A Just Room Enough Island (fotó: Wikipedia)

A Just Room Enough Island (fotó: Wikipedia)

A világ legkisebb, emberlakta szigete sokáig csupán egy aprócska, jelentéktelen kis földdarab volt a Alexandra-öbölben, aztán a huszadik század ötvenes éveiben megvásárolta az amerikai Sizeland család, hogy itt, a bosszantó szomszédoktól távol húzzák fel a nyaralójukat. A Just Room Enough Island (és vele együtt természetesen a ház) azóta is az ő tulajdonukban van, és magáncélokra használják, tehát nem lehet csak úgy, mindenféle előzetes bejelentés nélkül kikötni a parton egy üveg borral és egy tál aprósüteménnyel felszerelkezve. Az mondjuk már más kérdés, hogy az évtizedek alatt a ház valóságos turistalátványossággá vált, szóval már Sizelandék sem tudnak olyan zavartalan nyugalomban nyaralni, mint egykoron.   

További érdekes szigetek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top