nlc.hu
Otthon

Doug, a világ legnagyobb burgonyája

Nem hiszed el, mekkora Doug, a világ legnagyobb krumplija!

Szegény már haldoklott, mikor megtalálták, vodkaként éled majd újra.
Doug, a krumpli

Doug, a csaknem 8 kilogrammos burgonya lehet a világ legnagyobb krumplija. A különleges termésre Új-Zélandon bukkant kertjében Colin és Donna Craig-Brown, akik el is nevezték a nem mindennapi gumót. A pár kiásta a furcsa, mutáns kinézetű termést, melyet először különös gombának tartottak. Amikor azonban Colin kivágott belőle egy darabot és megkóstolta, kiderült: hatalmas krumplit találtak. Súlya a mérleg szerint 7,8 kilogramm. A Hamilton közelében élő Craig-Brown házaspár még augusztus végén találta a burgonyát, melynek még egy kis kocsit is építettek, hogy abban hordozzák körbe a környéken. 

A Guinness Rekordok könyvébe a legnehezebb burgonya rekordját legutóbb 2011-ben jegyezték be: egy Nagy-Britanniában talált nagyjából 5 kilogrammos példány viseli a címet. Az új-zélandi pár már jelentkezett a szervezetnél, hogy ismerjék el Doug rekordját, egyelőre még válaszra várnak. Colin kifejtette, nincsen semmilyen kertészeti titka, általában csak egy adag tehéntrágyát és némi szalmát szórnak a földekre. Mint mondta, az adott területen uborkát növesztettek, de idővel a gyomok vették át az uralmat, burgonyát egyáltalán nem ültettek. Doug valószínűleg magától termett, vélhetően évek óta növekedhetett.

A burgonya az elmúlt hónapokban hanyatlásnak indult: elkezdett kiszáradni, veszített súlyából, a penész is megjelent rajta. Colin ezért a lehető legjobban megtisztította és a fagyasztóba tette a krumplit. Karrierje azonban ezzel nem ér véget: hamarosan vodka készülhet belőle.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top