nlc.hu
Otthon

Kerti záróra

Kerti záróra: téliesítés

Télen sem kell lemondani a kertészkedésről, vannak apró teendők kültéren, a beltéri kertészkedés időszaka pedig még csak most kezdődik.

Ezeket a lépéseket még nem késő elvégezni kültéren, de sokat sem érdemes várni, hiszen az igazi, téli fagyok bármikor beköszönthetnek.  

Kezdjük a téliesítést egy jó nagy takarítással!

Nem csak azért, mert rend a lelke mindennek, hanem mert a földön hagyott levelek vagy rothadó termések kiváló téli menedékhelyet biztosítanak a kártevők számára, azt pedig nem szeretnénk. Minden levelet és egyéb szerves hulladékot szedjünk össze és hordjuk a komposztálóba.

Takarás

Sok érzékenyebb, mediterrán származású növény, mint a füge vagy a különböző évelő fűszernövények nagyon meghálálják, ha télire kapnak egy kis takarást. „Szerezzünk be szalmát, és takarjuk be vele növényeink tövét! A szalmaszálak közt lévő levegő szépen tartja majd a hőt, megóvva növényeinket a komolyabb hidegek során. Nem árt azonban valamilyen módon megakadályozni, hogy a szalmát elfújja a szél. A legjobb megoldás, ha erős drótból készítünk hozzá egy vázat. Nehogy fóliával takarjuk, mert az alatt berohadhat a szalma és a növény is. Ha nem tudunk szalmát szerezni, tökéletesen megfelel a lehullott lomb is (kivéve diólevél!). A kisebb növényeket takarhatjuk a fenyő félék levágott ágaival is” – javasolja McMenemy Márk, hobbikertész.

Kerti gépek, szerszámok téliesítése

A tél beálltával nem csak a növényeinket, a kerti gépeinket és szerszámainkat is fel kell készíteni a télre. Ez nem csak évekkel hosszabbítja meg az üzemidejüket, de bizonyos esetekben komoly szervizköltségektől kímélhet meg!

Beltéri kertészkedés hónapja a december

Nincs is jobb kúra a téli depresszió ellen, mint egy kis szín és illat, ami az egész lakást belengi. Erre kiválóan alkalmasak az olyan előhajtatott tavaszi hagymások, mint a jácint, a tulipán, nárcisz vagy az amarillisz.

Szobanövények télen

Fotó: Getty Images/Willowpix

„Ezek a virágok ugyanis úgy vannak »programozva«, hogy télen visszahúzódjanak a föld alá, és csak olyankor bújjanak elő, amikor elkezd enyhülni az idő. Azaz tavasszal. Tehát be kell őket csapni! Tegyük be őket ilyenkor, tél elején a hűtőszekrénybe vagy az erkélyre egy papírzacskóban. Úgy másfél hónap múlva,  a hibernálási idő elteltével vegyük ki őket és helyezzük jó vízáteresztő képességű, homokkal kevert földbe, enyhén vizezzük be a talajt és tegyük őket fűtött helyiségbe. Szegény becsapott növények azt hiszik majd, hogy a tél után itt a tavasz és megajándékoznak minket egy kis előtavaszi virágpompával” – árulta el a trükköt McMenemy Márk.

Szenteljünk több figyelmet a szobanövényekre

A téli időszak a szobanövényeinket is megviseli. Kevesebb fényt kapnak, össze vannak zsúfolva, a levegő pedig száraz. Ilyenkor sokkal hajlamosabbak elkapni valamilyen betegséget. Vizsgáljuk át őket,  ha találunk valahol fertőzést, azt távolítsuk el minél hamarabb, a növényt pedig különítsük el.

„Tegyünk a cserepek alá vízzel teli tálakat, amik párásan tartják a levegőt körülöttük. Hetente egyszer-kétszer, de akár naponta alaposan permetezzük meg őket langyos vízzel. Az öntözővízzel azonban bánjunk csínján, a téli időszakban a legtöbb növénynek nincs annyi vízre szüksége, a túlöntözés pedig még veszélyesebb, mint az elhanyagolás. És ha egy mód van rá, tartsuk őket távol a fűtőtesttől!”javasolja a hobbikertész

(Nyitókép: Getty Images/Willowpix)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top