nlc.hu
Otthon

A Sberbank ügyfeleinek kártalanítása

Eddig kapják meg a pénzüket a Sberbank ügyfelei

Pénteken lejár a kártalanításai határidő, estig a Sberbank minden ügyfele meg kell hogy kapja a pénzét.

Miután a Magyar Nemzeti Bank visszavonta a magyarországi Sberbank tevékenységi engedélyét, és elrendelte a hitelintézet végelszámolását, az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) március 3-án megkezdte a betétesek kártalanítását.

A jogszabály szerint az OBA-nak 10 munkanapon belül kell kártalanítania az ügyfeleket legfeljebb 38 millió forintos betétösszegig. A munkanap-áthelyezés és a nemzeti ünnep miatt a kártalanítási folyamat végső időpontja 2022. március 18., azaz péntekig minden ügyfélnek meg kell kapnia a pénzét – írja a Money.hu.

Több mint 65 ezer ügyfél összesen 147 milliárd forintnyi vagyonát kapja vissza.

Fontos tudni, hogy a pénteki határidő csak a jogilag egyértelmű követelésekre vonatkozik, ha nem állapítható meg egyszerűen a számla felett rendelkező személye – például több tulajdonos vagy haláleset miatt –, akkor elhúzódhat a kártalanítás.

A Sberbank egyik bezárt fõvárosi fiókja a VIII. kerület, Rákóczi út 7. szám alatt

A Sberbank egyik bezárt fővárosi fiókja a VIII. kerület, Rákóczi út 7. szám alatt (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Alapesetben a magánszemélyek 2,5 millió forintig a Magyar Postán keresztül kapják meg a pénzt, 200 ezer forintig a kézbesítőtől, fölötte a postán. 2,5 milliónál magasabb összeg esetén a kártalanítás a Takarékbankon keresztül történik banki átutalással.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top