nlc.hu
Otthon

Kora tavaszi kerti teendők

5 kihagyhatatlan kora tavaszi kerti teendő

McMenemy Márk hobbikertész segítségével összeszedtük, milyen teendők várnak a kertben most, márciusban.

Az egyik legfontosabb aktuális teendő a tavaszi metszés. Gyümölcsfáinkat szabadítsuk meg a tél folyamán elszáradt vagy letört, illetve felesleges ágaktól: minden olyan ágat, ami befelé, a fa törzse felé növekszik vágjunk le. De ilyenek a felfelé növő vízhajtások, vagy az egymást elnyomó, keresztező, túlzsúfolt ágak is.

Eljött a lemosó permetezés ideje!

„A lemosó permetezéssel kissé megritkíthatjuk a kellemetlen vendégek számát a kertben. Szerencsére ehhez nem kell durva vegyszereket használnunk, csupán a biokertészetekben is engedélyezett rezes, kénes permetszereket. Aki nem tudja, pontosan milyet vegyen, az érdeklődjön a legközelebbi gazdaboltban” – javasolja McMenemy Márk.

Tavaszi teendők a kertben

Fotó: Getty Images/Westend61

Magvetés

Ahhoz, hogy különleges és nem utolsósorban egészséges zöldségeket, virágokat nevelhessünk magunknak, most kell elvetni a magokat. Használhatunk hozzá bolti nevelőládát, joghurtos dobozt, de a papír tojástartó is megteszi.

A lényeg, hogy a használt föld laza, porhanyós legyen. Elkészíthetjük saját magunk, vagy vehetünk készen. A magokat ne nyomjuk túl mélyre, éppen elég, ha két-háromszor annyi föld fedi őket, mint ami a saját méretük, tehát mindössze néhány milliméter.

Tavaszi kerti nagytakarítás

A tavaszi nagytakarítás nemcsak a házban, azon kívül a kertben is esedékes. Ébresszük fel téli álmából a gereblyét,  szedjünk össze minden lehullott levelet, gallyat. Ezekben ugyanis áttelelnek a kártevők, és ha nem távolítjuk el őket, szépen visszamásznak a növényekre. Nem árt a gyepről is összegereblyézni a lombot, hiszen nemcsak szellősebb lesz tőle a pázsit, de közben az elhalt füvet és mohát is felszedjük.

Gyepszellőztetés, gyeplazítás

Tél után a gyep sokszor tele lesz mohával. Ez  ellen az egyik legjobb védekezés a gyepszellőztetés, gyeplazítás. Egy erős gereblyével dolgozzuk át a gyepet, szedjünk fel minél több mohát! Majd szurkáljuk meg a talajt egy ásóvillával, vagy béreljünk ki egy motoros gyepszellőztetőt. Ezt egy évben legalább háromszor-négyszer végezzük el. Kiváltképp most, kora tavasszal!

via

(Nyitókép: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top