nlc.hu
Otthon

Magyarországon nőttek lakásárak a legnagyobb mértékben az Európai Unióban

Magyarországon lőttek ki lakásárak a legnagyobb mértékben

Ha az utolsó hét év lakásárait nézzük, mindenkit leköröztünk az Európai Unióban.

A KSH és Eurostat adatai szerint 2015-höz árszinthez képest Magyarországon 2,1-szeres árat kellett fizetni a lakásokért tavaly év végén, ami az uniós országok között a legmagasabb érték, az idei adatokból pedig az látszik, hogy a lakáspiaci keresletet visszafogja a lakáshitel kamatok emelkedése – áll az ingatlan.com legfrissebb elemzésében.

Körképükből kiderül, hogy a fővárosban április első napjaiban az új lakások átlagos négyzetméterára a kínálati piacon közel 1,1 millió forint volt, ami 21 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A budapesti használt lakásoknál 17 százalékos volt a növekedés, így 873 ezer forintot tett ki. A Budapesten kívüli  nagyvárosokban az új lakások esetében az átlagos négyzetméterár 736 ezer forint volt, ez 26 százalékos éves áremelkedést takar, a használt lakóingatlanoknál a kínálati ár 28 százalékkal 522 ezer forintra nőtt.

Lakáshirdetés

Fotó: Pexels

Balogh László az ingatlan.com elemzésében szereplő legfrissebb, idei adatokat ismertetve azt mondta: “Átalakulóban van a lakáspiac. Erre utal, hogy az idén a kereslet jelentősen csökkent az eladó lakások iránt, ami pedig elsősorban az infláció miatt emelkedő kamatkörnyezettel, vagyis a lakáshitelek drágulásával magyarázható. Az idei első negyedévben kevesebb érdeklődés érkezett az eladó ingatlanokra, mint két éve. Pedig 2020 első negyedéve már a koronavírus-járvánnyal érintett időszak volt.”

Hozzátette, szerinte az új és használt lakások piaca elválhat egymástól, és előbbinél nem az áremelkedés mértéke lesz a kérdés, hanem az, hogy hajlandóak lesznek-e a vevők megvásárolni ezeken a mindenkor aktuális árszinteken a lakásokat. Ha nem lesz elégséges a kereslet, akkor a beruházók inkább meg sem építik ezeket az ingatlanokat.

(via Telex)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top