nlc.hu
Otthon

Bolyhos ruhák és kabátok: szösztelenítése

Bolyhos ruhák: ezt teheted, hogy újjá varázsold

Szöszös a kabátod ujja, vagy a kardigánod zsebén éktelenkednek kis csomók? Crossbody táskát hordasz, és a pánt vonalában kibolyhosodott a kabátod? Segítünk, hogyan tudod eltüntetni a szöszöket!

A kabátok néhány hét alatt is képesek kibolyhosodni, a kötött pulóverek, ruhák is hajlamosak szöszösödni már néhány mosás után is. De van megoldás, hogy újra újszerűnek látsszon a ruhád!

Bolyhos pulóver

Pillanatok alatt szöszmentes lehet a pulóvered!
(Fotó: Getty Images)

Megelőzés: nem mindegy, hogyan mosod a ruháidat

Ha új kabátod van, vagy vettél egy új pulóvert, akkor már most tegyél azért, hogy megelőzd a bolyhosodást. Ez azért is fontos, mert a bolyhok nemcsak esztétikailag csúfíthatják el az összképet, hanem a ruhák is hamarabb tönkre mennek, durva tapintásúvá válnak.

A viselés mellett a mosás is szöszösít, így arra is figyelned kell, hogyan mosod, mivel tisztítod a ruháidat. Jó, ha tudod, hogy a kemény víz is megviseli, gyengíti a ruha szálait, ami egyenes út a bolyhosodáshoz. Ezért, ha nálad kemény a víz, használj vízlágyítót a mosáshoz.

A mosógép programjai közül a kímélő mosást válaszd, és még az első mosás előtt tedd egy műanyag zacskóba őket, majd irány a mélyhűtő körülbelül egy órára!  Igen, jól hallottad, a mélyhűtőbe tedd, ugyanis így ellenállóvá válhatnak a szálak a mosás közben.

Mit tehetünk bolyhosodás ellen?

Ha a megelőzésről már lecsúsztál, mert kibolyhosodtak a ruháid, arra is van megoldás. Az egyik ilyen a borotva, de vigyázz vele, ne ess neki túl nagy hévvel a ruhának, mert ha kényesebb az anyag, nagyon hamar elvékonyodhat. Óvatosan, épp csak a felszínén húzd végig a pengét. Az sem mindegy, milyen borotvát használsz: lehetőleg olyannal végezd a szöszmentesítést, ami 3-4-5 pengés, és az annál kevesebbeket hanyagold.

A másik lehetőség a habkő: finom, de határozott mozdulatokkal dörzsöld át a bolyhos részt vele, kisebb és nagyobb kötésszemű ruhákat is újjávarázsolhatsz a módszerrel.

Ruhaborotva használata

A ruhaborotva az egyik legnagyszerűbb találmány
(Fotó: Getty Images)

Végül pedig a legegyszerűbb megoldást, a ruhaborotvát is bevetheted. Ez egy kicsi, elemes készülék, amihez már 2-3 ezer forintért is hozzájuthatsz. Ezzel azért vigyázz, mert ha elkap a lendület, könnyen kilyukaszthatod a ruhát, de még a vastagabb kabátodat is. A legjobb, ha olyat veszel, aminek van több fokozata, és tudod szabályozni a borotválás erősségét.

Még több házi praktika!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top