nlc.hu
Otthon

Így tisztítsd jól a sminkecseteidet

Így tisztítsd jól a sminkecseteidet!

Az ecsetek és szivacsok minden egyes nap az arcunkhoz érnek, mégsem fordítunk rájuk elég figyelmet. Ezzel pedig baktériumok melegágyává, és ezáltal akné, pattanások és kiütések forrásává válnak. Mutatjuk, hogyan előzheted meg mindezt.

Már egy 2016-os tanulmányban is kimutatták – ami egy népszerű szépségszalon beauty termékeit vizsgálta –, hogy sokkoló módon 100%-ban baktériummal fertőzött volt minden szemmel és bőrrel érintkező eszköz. A sminkecsetek 19%-án pedig gombát is találtak. A tanulság tehát az, hogy elengedhetetlen tudni hogyan tisztítsd az eseteket és szivacsokat, milyen gyakran tedd, és mikor jön el annak az ideje, hogy végleg megszabadulj tőlük. Mert nem, a havi egy alapos mosás sem elég ahhoz, hogy megelőzze a bacik felgyülemlését, ami később pattanásokat okozhat.

Milyen gyakran érdemes tehát tisztítani?

Bár nincs egy konkrét aranyszabály a tisztítás gyakoriságára, a sminkesek azért egyetértenek abban, hogy minél többször mosod az eszközeidet, annál jobb. A legendás sminkmester, Bobbi Brown például heti egyszer tisztítja az arcon használt ecseteket, míg a szemkörnyéki termékeket havonta kétszer, vagy „mikor látható smink rakódik a felületére”.

Az állandó tisztítás egyébként nemcsak a bőrödnek tesznek jót, hanem maguknak az ecseteknek is: az ápolt sörték élettartama megnő és a sminket is szebben fogod tudni felvinni velük. „Az ecsetek szálai porózusak ezért megtapad rajtuk az olaj, a sminktörmelék és a baktérium. Ha az ecset koszos, a smink foltos lesz, az eldolgozása pedig nehézkes” – magyarázta Asleigh Ciucci, sminkes az Allure.comnak.

Mit használj az ecsetek tisztántartásához?

Szerencsére egyáltalán nem bonyolult a válaszunk erre a kérdésre: elég csak szimpla víz és egy gyengéd folyékony szappan (a sima szappan sajnos nem jó, mert szárítja a sörtéket, főleg, ha természetes szőrből készült) vagy külön erre a célra kifejlesztett sminkecset tisztító. Ez utóbbiból számtalan termék áll rendelkezésre, de ha nincs kedved/pénzed, a sminkesek közül van, aki mosogatószert, míg mások szulfátmentes sampont használnak a cél érdekében.

Sminkecsetek tisztítása helyesen

Fotó: Dmytro Pokulityi

Hogyan tisztítsd úgy, mint egy profi?

Csupán hét lépés választ el tisztább, mint újkorukban-típusú sminkecsetektől és szivacsoktól:

  1. Langyos vízzel nedvesítsd meg a sörtéket.
  2. Nyomj egy csepp tisztítószert a tiszta tenyeredbe.
  3. Gyengéden dörzsöld a tenyeredhez a sörtéket.
  4. Alaposan mosd le.
  5. Egy tiszta törülköző segítségével nyomkodd ki a felesleges nedvességet.
  6. Ha elveszítette az eredeti alakját, formázd újra.
  7. Hagyd az ecsetet megszáradni úgy, hogy a mosdó széléről lógjon le a sörtés vége – ezáltal nem veszítik el a sörték a formájukat. Fontos, hogy SOHA ne a törülközőn szárítsd, különben bepenészedik az ecset.

Mosás közben figyelj arra, hogy kizárólag a sörtéket érje a víz és szappan, az ecset hegyének alját (vagyis ami összeköti a nyelével) ne. A víz és a tisztítószer ugyanis feloldhatja a ragasztót, ami összetartja az ecset tetejét, és a szálak elkezdenek hullani. Illetve azt is érdemes betartani, hogy vízszintesen és nem függőlegesen szárítod az eszközeidet, mert így elkerülheted, hogy a víz beszivárogjon a sörtét és a nyelet összetartó vaspánt alá, ami szintén a ragasztó feloldásával, és végül az egész ecset szétesésével járhat. Beautyblender esetén a módszer úgy változik, hogy a tisztítószert közvetlenül a szivacsra rakod, belemasszírozod és addig nyomkodod a csap alatt, amíg a víz tiszta nem lesz. Ezeket szintén legalább hetente érdemes megtisztítani.

Mikor vegyél búcsút a sminkcuccaidtól?

Bár a rendszeres tisztítás képes meghosszabbítani az ecsetek és szivacsok élettartamát, így is el fog jönni egy pont, amikor már nem érdemes tovább használnod őket. „Akkor tudod, hogy ideje megszabadulni az ecsetektől, amikor kopni, hullani kezdenek, vagy elveszítik az alakjukat” – magyarázza Bobbi Brown. – „Nem tudom elégszer hangsúlyozni, mennyire fontosak a megfelelő eszközök ahhoz, hogy olyan sminked legyen, mint amilyet szeretnél. Önmagában a konkrét smink ehhez nem elég. Ha az ecsetek túl nyomottak vagy megnyúltak lettek, akkor már egyszerűen nem megfelelők a használatra.”

Forrás: Allure

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top