nlc.hu
Otthon

Az önkormányzatokat is keresik a megoldást a rezsiválságra

Rezsiválság: egyre több önkormányzat dönt a közvilágítás lekapcsolása mellett

Az új, magasabb összegű számlákat nemcsak a lakosság, hanem az önkormányzatok is megsínylik. 

Az ATV híradójának összeállításából kiderült, több önkormányzat úgy döntött, hogy a közvilágítást lekapcsolják, a fűtött helyiségek számát csökkentik, valamint a régi kazánok és kályhák újraindítását tekintik átmeneti megoldásnak.

Éjszakai világítás

A kép csak illusztráció (Fotó: Getty Images)

A Blikk azt írja, hogy a dél-baranyai Drávaszerdahelyen például este 10 órát követően a közvilágítást lekapcsolják, valamint megemelik a közétkeztetés díját. Az önkormányzat tulajdonában levő lángosozó és bolt működését is befolyásolja a magasabb gáz- és áramellátási díjszabás. A Hajdú-Bihar megyei Hajdúbagoson hasonló döntésre jutottak, az utcai lámpákat szeretnék a faluba érkező utolsó éjszakai buszt követően fél órával. Kikötik a gázkazánokat, újra fával fűtenek majd. Az idősek otthonában a legkeservesebb a helyzet, mivel a fatüzelésű kazánok mellett gázzal is fűtenek majd, ezt viszont ezentúl tízszeres áron tehetik csak meg .

A Nógrád megyei Karancslapujtőn éjfél után lekapcsolják a közvilágítást, valamint átcsoportosítják az intézmények, a civil szervezetek elhelyezését a hivatal azon helyiségeibe, amelyek most üresek. A településen a beruházásokat is leállítják, így maradhat keret a számlák kifizetésére.

Székesfehérvár polgármestere azt nyilatkozta, hogy az ilyen drasztikus mértékben növekvő rezsiárak mellett nem biztos, hogy jut majd fedezet olyan dolgok fenntartására, amely akár egy város életének mindennapjaihoz hozzátartozik, mint például néhány sport- vagy kulturális létesítmény. Ha ugyanis arról kell dönteni, hogy egy óvodát kell gázzal ellátni és fizetni érte, vagy egy sportcsarnokot vagy stadiont, akkor egyértelműen az óvoda mellett fognak állást foglalni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top