nlc.hu
Otthon

Palkovics László a rezsicsökkentett távhőről

Egyelőre marad a rezsicsökkentett távhő, de lehet, hogy már nem sokáig

Palkovics László sem merte kijelenteni, hogy hosszútávon tartható az olcsósított távhő. A vállalatok és az önkormányzatok is nagyon nehéz helyzetben vannak.
Távhő erőmű

Olyan gyorsan változnak a gázárak a nemzetközi piacon, hogy már alig tudják lekövetni – nyilatkozta Palkovics László az RTL Híradónak. A technológiai és ipari miniszter úgy véli, az önkormányzatok felelőssége, ha nem tudnak leszerződni áram- vagy gázszolgáltatásra, de ha baj van, a kormány segíteni fog.

A kérdésre, hogy marad-e a rezsicsökkentés a távhőszolgáltatásban, azt mondta, a csökkentett árak maradni fognak, de a kormány folyamatosan értékeli az energetikai helyzetet. Palkovics szerint ez egy legitim dolog, hiszen a nemzetközi gázárak szinte naponta változnak. Ez azért fontos kérdés, mert a távhővállalatok a rezsicsökkentés miatt nem háríthatják át a többletköltségeiket, ezzel pedig nagyon nehéz helyzetbe kerülnek. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal több távhőszolgáltatótól bekérette az átlagfogyasztásra vonatkozó adataikat, vagyis az RTL Híradó szerint egyre valószínűbbé válik, hogy a rezsicsökkentett árak az áram-, és gázárhoz hasonlóan az átlagfogyasztás felett nem lesznek tarthatók. Már csak azért sem, mert a télen további 60 százalékot nőhet a gáz ára

Ebben a pillanatban a távhővel kapcsolatos álláspont változatlan – mondta Palkovics. Egyelőre nem kell még változtatni, folyamatosan értékeljük a távhőt és egyéb energetikai rendszereinket is, hogy kell-e változtatni. „Az ellátásbiztonság fontos, de a lakosságot nem szeretnénk túlterhelni” – fogalmazott Palkovics, aki szerint a veszteségeik miatt a távhőcégeket jelenleg is kompenzálja az állam.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top