nlc.hu
Otthon

Így spórolj a szódabikarbónával és az ecettel

Környezetkímélő és olcsó: így használd a szódabikarbónát és az ecetet takarításhoz

Az egekben járó árak miatt nem árt tudni, hogy mivel lehet spórolni: a szódabikarbóna és az ecet például jól ki tud váltani több tisztítószert is, és nem mellesleg környezetkímélő is. Mutatjuk, hogyan és mihez használd őket.

Kezdjük a szódabikarbónával, amit már a nagyanyáink is ismertek, és ma is jól bevált tisztítószer, és még környezetbarát is. A szódabikarbóna egyébként a sütőpor hatóanyaga, de ennél sokkal több dologra használható.

Szódabikarbónával takarítanak.

Fotó: Getty Images

Például a takarításhoz:

  • Mivel remek súrolószer, használhatod WC, kád, mosdókagyló, mosogatótálca, tűzhely tisztításához. A szódabikarbónás sikálás után ecettel töröljük át a felületet a teljes tisztaság érdekében. Ha nem szeretnénk ecetszagot, lehet fordított sorrendben is. Ha makacs szennyeződések vannak a tűzhelyen, akkor érdemes beáztatni vizes ronggyal és mosószódás, szódabikarbónás vízzel, majd állni hagyni kb. 10-15 percet. Utána már csak elég áttörölni a felületet.
  • Ugyanígy használhatjuk a zsíros, leégett edények tisztításához is. Tegyünk az edénybe 1-2 evőkanál szódabikarbónát, és minimum 2-3 ujjnyi vizet, majd forraljuk fel. Miután lehűlt a keverék, az égett darabkák felkaparhatóak lesznek, vagy maguktól leválnak. Mosogatáshoz is használhatjuk, nem véletlen, hogy sokan kizárólag szódabikarbónával mosogatnak, hiszen tényleg jól bánik az odaragadt piszokkal. Íme egy videó a hatékonyságáról:
    Külső kódTörlésSzerkesztés
  • Hasonlóképpen bevethetjük WC-tisztításhoz is: A vécécsészébe tegyünk 1-3 evőkanál szódabikarbónát, majd sikáljuk át a kagylót a kefével. Ezután jöhet az ecetes vagy citromsavas átdörzsölés.  Ha pedig eldugult a WC-d, akkor sem kell feltétlen a vegyszerekhez nyúlni: 1 bögre szódabikarbónát önts a lefolyóba, majd rá 1 bögre ecetet, és hagyd felhabzani, a pezsgés fellazítja a szennyeződéseket. A pezsgés után végül öntsünk a lefolyóba 1-1,5 l lobogó forró vizet, ami eltávolítja az így feloldott szennyeződést. A forró víz után engedjünk egy kis hideg vizet a lefolyóba, hogy a forró víz ne okozhasson semmilyen kárt.
  • Megéri: A szódabikarbóna kb. 500 ft/kg áron mozog, míg egy hagyományos ennek a duplájába kerül, és vegyi anyagokat tartalmaz, ami a környezetünknek sem jó. A szódabikarbóna kapható papírcsomagolásban is.

Az ecet tényleg olyan jó?

Szinte minden háztartásban megtalálható, ugyanakkor a tévhitekkel ellentétben nem univerzális tisztítószerként, nem minden felület tisztításához alkalmazható és a fertőtlenítő hatása is kérdéses. Utóbbival kapcsolatban a Nosalty megkérdezett egy hatósági szakembert, aki elmondta, hogy

fertőtlenítés céljára csak az engedéllyel rendelkező biocid termék használható biztonságosan.

Az engedélyezést csak a kellően hatásosnak bizonyuló termék kaphatja meg. Az ecettel való „fertőtlenítés” abból az okból kifolyólag nem biztonságos, hogy hatásossága nem bizonyított, hatásspektruma nem ismert pontosan.

Azonban az ecet felhasználása takarításhoz (de nem fertőtlenítéshez!) megfelelő lehet, tisztító, vízkőoldó hatása közismert.

Ám mielőtt elkezdenénk használni, azt is fontos tudni, hogy az ecetsav erőteljesen savas kémhatású, ezért takarítás előtt meg kell bizonyosodni, hogy a tisztítandó felület ellenáll-e az ecet maró hatásának.

Nézzük, mire használható biztonsággal az ecet:

Ami biztos, hogy az ecet hatékony vízkőoldó, emellett a vízben- és a zsírban oldódó szennyeződéseket is jól oldja, és még szagtalanít is, (bár az ecet illatát nem mindenki kedveli).

  • Használd öblítésre:
    A hagyományos (kationos) öblítő sajnos sem a vízi élővilágnak, sem a bőrnek nem tesz igazán jót, másrészt nem is pénztárcabarát, ezért érdemes kipróbálni az ecetes verziót. Ha nem elég a szagtalanítás, és inkább illatosítani szeretnénk, használhatunk rövidebb ideig illatozó, természetes illóolajat, vagy hosszabb ideig illatos mosóparfümöt. A Tudatos vásárló azt írja, hogy az ecet ráadásul remek színfixáló hatással rendelkezik, amit ruhafestésnél, tojásfestésnél is sokan használnak, tehát a színes és sötét ruhákat biztosan nem fakítja, sőt, ellenkezőleg, erőteljesebbé teszi a színeket.

Fényesítsd vele az üvegpoharakat:

A mosogatógépben is használhatod, csak önts az öblítős rekeszbe 0,5-1 dl ecetet, a tartály méretétől függően. Szép fényesek lesznek az edények és a poharak tőle!

A vízkő ellensége, használd ki!

A mosógépben is lehet használni, ám előtte konzultálj a mosógépszerelővel, vagy nézz utána a gép használati utasításában, hogy okozhat-e gondot az ecetes vízkőtlenítés a gép tömítésében. Sajnos nem minden gép bírja az ecetet!

Ecet takarításhoz

Fotó: Getty Images

Amihez viszont bátran használhatod, az általános vízkőoldáshoz, takarításnál: a legpraktikusabb, ha beleöntöd egy szórófejes flakonba az ecetet, így könnyen lefújhatod vele az érintett területet. Hagyd hatni, majd töröld át, vagy dörzsöld át a felületet. Ha nagyon vízköves a kerámia- vagy a fémfelület, önts ecetet egy jó nedvszívóképességű rongyra, és hagyd a rongyot több órára a megtisztítani kívánt felületen.

Csak előtte csekkold, hogy a felület bírja-e az ecetes takarítást, erről részletesebben lentebb olvashatsz. Mert ugyan az ecetnek sok pozitív tulajdonsága van, amiket bevethetünk takarítás közben, ugyanakkor oda kell figyelni, hogy milyen felületen alkalmazzuk.

Mutatjuk, hol ne használd, főleg a hígítatlan verzióját:

1. A gáztűzhely takarítása tömény ecettel  tűz- és robbanásveszélyes.

2. Gránitból, márványból készült munkalapok; terméskőből készült járólap: károsíthatja, felmarja, tönkreteheti ezeket a felületeket az ecet.

4. Ha zárt keményfa parkettád van, akkor felmosáshoz ne használj ecetet, sem ecetes vizet.

5. A gőzölős vasaló ecettel való tisztítása felejtős, mert tönkreteszed vele.

6. Fertőtlenítő szerek, hipó vagy klóros lemosók után soha ne kezeld ecettel a felületet, mert halálosan mérgező klórgáz keletkezik.

(via, via, via és via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top