nlc.hu
Otthon

Padló alatt talált aranypénzek árverése

Kincset találtak házfelújítás közben, mesésen gazdag lett a házaspár

Az árverésen rengeteg pénzt fizettek a házfelújításon talált arany érmékért, dúsgazdag lett az angol házaspár.
A padló alatt talált aranypénzek

Egy angol házaspár 754 ezer fontot, körülbelül 366 millió forintot kapott árverésen azokért az aranypénzekért, amelyeket a padló alatt találtak a házukban. Korábban az érmék értékét ennek az összegnek a harmadára becsülték. 

Mint arról mi is beszámoltunk, a kincsre 2019-ben bukkantak rá, amikor úgy döntöttek, hogy felújítják az észak-yorkshire-i Ellerbyben található 18. századi otthonukat. Egy furcsa tárgyat találtak a padló alatt, amiről azt hitték, egy elektromos kábel darabja, de kiderült, hogy egy dobozos üdítő méretű edényről van szó.

Amikor kinyitották, meglepődve tapasztalták, hogy a 17. és a 18. századból származó aranypénzek titkos rejtekhelyére bukkantak. A 264 darab érme – amelyek elrejtésük idején is sokat értek – eredeti tulajdonosa Fernley-Maister nevű hulli kereskedőcsalád volt.

Az érméket darabonként adták el különböző gyűjtőknek, így a házaspár sokkal több pénzt kapott, mint amire előtte számított. A Spink & Son aukciósház szerint a legértékesebb tétel egy 1720-ból származó, hibásan vert érme volt, amely önmagában 62 400 fontot, 30 millió fontot hozott.

(Kiemelt kép: Spink & Son)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top