nlc.hu
Otthon

Veszélyes az együttalvás a babával?

„A legjobb a babának a szülő melletti ágyon” – Aludjunk együtt a babával vagy inkább ne?

Szabad együtt aludni a babával vagy inkább kerüljük el, mert veszélyeztetjük a testi épségét? Komoly dilemma, ami gyakran nagy vihart kavar a szülők között.

A közelmúltban két olyan hír is érkezett, amitől nehezen álltuk meg, hogy ne sírjuk el magunkat: egy egy hónapos kislány meghalt, mert az anyja véletlenül ráfeküdt éjjel, míg egy másik esetben a második újszülött babáját veszíti el egy anya, amiért szintén az együtt alvást okolták az amerikai szakemberek. Ráadásul ez utóbbi anyát már figyelmeztették, hogy veszélyes egy ágyban aludni a csecsemőkkel, ugyanis első gyereke tavaly hasonló körülmények között vesztette életét. 

Aki együtt alszik a babával

Amerikában egyébként is szigorúan állnak az együtt alvás kérdéséhez, az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia semmilyen körülmények között nem javasolja az együtt alvást a 8-10 hónaposnál fiatalabb babákkal, mert náluk 5-10-szer nagyobb a bölcsőhalál kockázata, ha a szülővel közös ágyban alszanak.

Egy 2018-ban összeállított tanulmány szerint egy alacsony kockázatú csecsemő (ami azt jelenti, hogy a csecsemőnek nincs olyan egészségügyi problémája, amely akadályozná a légzést, vagy egyéb kockázata) esetében 1:16.400-hoz az esélye annak, hogy a szülői ágyban bölcsőhalálban meghaljon. A valószínűség 1:46.000-hez csökken, ha a szülő szobájában lévő kiságyban alszik. Az együtt alvás kockázatairól szóló 2021-es brit tanulmány pedig azt állapította meg, hogy a kockázatok magasabbak, ha:

  • az együtt alvás kanapén történik, nem pedig ágyban;
  • a baba 98 napnál fiatalabb;
  • egész éjszaka együtt alszik a szülő és baba, szemben az éjszaka egy részével;
  • ha az együtt alvó felnőtt alkoholt fogyasztott;
  • ha az együtt alvó felnőtt dohányzott.
Babájával alvó anya

Fotó: Getty Images

Sok szülő az együtt alvást választja minden riasztó hír ellenére is, megkérdeztem erről egy olyan anyát, aki mindkét gyermekével újszülöttként is együtt aludt. A válasza egyáltalán nem meglepő és valószínűleg rengeteg babával együtt alvó szülőre igazak ugyanezek az indokok. „Nagyon egyszerű okaim voltak az együtt alvásra: annyira fáradt voltam, hogy képtelen lettem volna elmászni a kiságyig éjjel óránként – merthogy ilyen gyakran ébredtek fel babakorukban a gyerekeim és csak cicivel aludtak vissza. Mindig a kiságyban altattam el őket este, de nem tartott túl sokáig, hogy ott maradtak volna, mert az első szoptatást éjjel már fekve műveltem, semmi másra nem voltam képes.

Szerintem akkoriban bele sem gondoltam, hogy ez kockázatos lenne. Ha jól emlékszem, egyáltalán nem tudtam gondolkodni sem, annyira zombi üzemmódban léteztem a kialvatlanság miatt.

Ha most lennének babák, inkább vennék egy babaöblöt, amivel félig vele aludhatok, de mégsem egy ágyban, és biztos, hogy ülve szoptatnám éjjel, hogy ne aludjak el közben. Az együtt alvásnak amúgy vannak jó hatásai, nem csodálom, hogy sokan választják ezt a megoldást, mert azon túl, hogy egyszerűsíti az éjszakai keléseket, azt is mondják, hogy segíti a kötődés erősödését anya és baba között.”

Az együtt alvásnak nemcsak a fáradtság miatt, hanem kulturális szempontból is hagyománya van, a világ számos társadalmában a gyerekek évszázadok óta megosztják az ágyat a szüleikkel. Egyrészt a szoptatás miatt, másrészt pedig azért, mert a szülők úgy érzik, ez segít a gyerekeknek abban, hogy biztonságban érezzék magukat. A La Leche Liga Alvásfüzetében  is olvashatunk erről az együtt alvás és éjszakai szoptatás kapcsán: „Beszámolók szerint a szüleikkel együtt alvó csecsemőknél szokványosak az éjszakai ébredések.

A gyakori ébredés és az együtt alvás (amennyiben biztonságos) akár a bölcsőhaláltól is megóvhatja a csecsemőt.

A bölcsőhalál kritikus időszaka egészen nyolc hónapos korig tart (leggyakoribb két-három hónapos kor között), és az éjszakai ébredések védőmechanizmusként szolgálhatnak. Ha történeti szempontból és kultúrákon átívelően szemléljük a gyermeknevelést, a rendszeres éjszakai ébredés és az együtt alvás tekinthető normának, így ehhez kell viszonyítani a többi, csecsemőalvással kapcsolatos viselkedést.”

És aki nem alszik együtt

Úgy az igazságos, ha megszólaltatjuk a másik oldalt is, egy olyan anya is elmondta a véleményét, aki ellenzi az együtt alvást, de nem a bölcsőhalál kockázata a fő oka erre. „Nálunk szó sem lehetett arról, hogy a gyerekek velünk aludjanak, sem babakorukban, sem később nem engedtük őket az ágyunkba.

Bevallom, nem a bölcsőhaláltól féltem, hanem attól, hogy milyen hatással lesz az apjukkal a szexuális életünkre, ha folyton ott van velünk éjszaka egy-két gyerek.

Inkább felkeltem tízszer egy éjszaka, és mentem oda a baba kiságyához, minthogy magunk közé vegyem szó szerint és átvitt értelemben is. Szerintem a szülők hitvesi ágya meg kell maradjon hitvesi ágynak, nem alakulhat át gyerekággyá szülés után.”

Babájával alvó anya

Fotó: Getty Images

Gyakran hallható a fenti álláspont is az együtt alvásról szóló viták során, és természetesen tiszteletben kell tartani, ha valaki így dönt. Az LLL Alvásfüzetében erre is találunk iránymutatót, amit nem azért mutatunk, mert rá akarnánk beszélni bárkit az együtt alvásra, hanem hogy eloszlassuk a félelmeket, mert egyáltalán nem úgy van, hogy ha valaki az együtt alvós utat választja, annak megszűnik a házasélete. „A másik, gyakran emlegetett tényező a házastársi kapcsolat sorsa gyerekkel való együtt alvás esetén.

Az együtt alvás és a boldog házasélet kapcsolatát vizsgáló új kutatás kimutatta, hogy az együtt alvásnak nincs hatása a házaséletre, ha az együtt alvás tervezett.

Ha az együtt alvás a gyermek alvási problémáinak következménye, a szülők nagyobb stresszről számolhatnak be kapcsolatukban, de ez valószínűleg azoknak a gondoknak tudható be, amelyek a csecsemő alvásával kapcsolatosak. Ami az intimitást illeti, az együtt alvó, ágyukat gyermekeikkel megosztó szülők gyakran találnak kreatív megoldásokat arra, hogy saját szükségleteik kielégülését is biztosítsák.”

Meddig alszunk együtt?

A La Leche Liga Alvásfüzete megemlíti, hogy a gyerekek a későbbi időszakban is gyakran a szülők ágyában maradnak: „Az együtt alvási arányok sokkal magasabbak Skandináviában és az ázsiai országokban, mint az Egyesült Államokban vagy Kanadában. Az egyik szerző közvélemény kutatást tartott szülők körében, hogy körülbelül milyen korban kezdeményezték gyermekeik, hogy külön aludjanak, és azt találta, hogy volt, aki már 18 hónaposan, de akadt, aki csak 10 évesen. (…) A hosszas együtt alvás hatását vizsgáló kutatás nem talált semmilyen szociális, érzelmi vagy értelmi fejlődésbeli hátrányt az együtt alvó gyerekeknél azokkal összehasonlítva, akiket már csecsemőkorukban a saját szobájukba költöztettek.”

Fő a biztonság!

Bár vannak a biztonságos együtt alvásnak kutatók által meghatározott, egyértelmű szabályai, a Notre Dame Egyetem tanulmányában azt olvashatjuk, hogy nem annyira egyszerű megítélni az együtt alvás helyességét. „Ahhoz, hogy megértsük az együtt alvással összefüggő halálesetek valószínűsíthető okait, nem elég csak azt tudni, hogy hol vagy kivel aludt a csecsemő, hanem azt is tudnunk kell, hogyan aludt a csecsemő, és az együtt alvás hogyan történt. Az együtt alvás sok különböző viselkedésből áll. Az együtt alvás egy heterogén tevékenység, és egyik környezet sem feltétlenül azonos a másikkal. A konkrét körülmények, amelyek között ez az alvás zajlik, döntő fontosságúak a jó vagy rossz következmények megértéséhez.”

Babájával alvó anya

Fotó: Getty Images

Dr. Kun Attila gyermekorvos szerint egyértelműen rejt némi veszélyt az együtt alvás, mert 8-10 hónapos korig fennáll a bölcsőhalál veszélye, úgyhogy addig jobb, ha külön alszik a gyerek. De ha nyugtalan a baba, nem tud aludni, akkor azért nem tilos együtt aludni az orvos véleménye szerint, a szülők maguk mellé vehetik a csecsemőt, csak nagyon óvatosan és körültekintően járjanak el: 

Ráfekvés, paplanba tekeredés, egyéb veszélyek leselkednek a babára a szülői ágyban. A legjobb a babának a szülő melletti ágyon, kemény matracon és háton aludni.

A gyermekorvos intelmeivel egyeznek az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia biztonságos együtt alvásra vonatkozó szabályai, amiket érdemes szem előtt tartani, amikor 8-10 hónaposnál kisebb babával alszunk együtt:

  • A legjobb az, ha a csecsemő egy babaöbölben alszik, ami a szülők ágyához van rögzítve, nehogy ráfeküdjön valamelyik szülő.
  • Együtt alvás esetén kemény matracon, a hátán aludjon a baba és lehetőleg ne a két felnőtt között.
  • Ne legyen a baba körül szabadon olyan textil, párna, plüss, amit az arcára húzhatna.
  • Ha az anyának hosszú haja van, akkor éjszakára kösse fel, nehogy rátekeredjen a babára, és kerüljük az olyan pizsamát, amin esetleg zsinórok vannak.
  • Adjunk cumit alváshoz: a vizsgálatok a cumi védőhatásáról számoltak be a bölcsőhalál előfordulását illetően. A cumi kockázatcsökkentő hatása akkor is megfigyelhető, ha kiesik alvás közben a csecsemő szájából.
  • Az egyéves vagy annál fiatalabb babák ne aludjanak a testvéreikkel együtt, csak olyan személlyel történjen az együtt alvás, aki felelősséget tud vállalni azért, hogy a baba az ágyban van.
  • Ne helyezzük a csecsemőt olyan alvó felnőtt mellé az ágyba, aki nem tudja, hogy a baba vele van az ágyban.
  • Senki se aludjon együtt egy babával, ha altatót szed, alkoholt ivott vagy drogozott – ezt reméljük, mondani sem kell.

Jogos tehát a félelem az együtt alvástól, de nem lehet teljesen egyértelműen kimondani azt, hogy veszélyes a babára, és tuti bölcsőhalálhoz vezet. Nem kell végletekben gondolkodni ezzel kapcsolatban sem, a fenti kutatások és szakvélemények alapján inkább csak be kell tartani a biztonsági javaslatokat, ha az együtt alvás mellett döntenénk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top