nlc.hu
Otthon

Újabb földrengés Romániában

Újabb földrengés volt Romániában, Magyarországon is lehetett érezni

Magyarország több pontján lehetett érezni a kedd délután bekövetkezett, 5,7-es erősségű romániai földrengést.
Szeizmográf működés közben

Újabb, 5,7-es erősségű földrengés rázta meg Románia déli, olténiai részét kedden délután, alig tíz kilométernyire attól a településtől, amelynek a térségében hétfőn 5,2-es erősségű földmozgást észleltek – közölte a román Országos Földtani Intézet (INFP).

Az újabb földrengés az INFP szerint helyi idő szerint 15 óra 16 perckor következett be, 40 kilométeres mélységben, Craiovától 102, Nagyszebentől 120 és Pitesti-től 146 kilométeres távolságra. A földmozgást fél órán belül két kisebb – 3,4-es erősségű – utórengés követte.

Az amerikai földtani intézet (USGS) gyorsjelentése szerint a romániai földmozgás 5,5-ös erősségű volt, és 10 kilométeres mélységben történt, a Zsílvásárhelytől (Targu Jiu) 10 kilométernyire északra lévő Lelesti község térségében.

A román hírtelevíziókban megszólaltatott tanúk, illetve a nézők által beküldött videófelvételek tanúsága szerint Zsílvásárhelyen kémények dőltek le, a lehulló téglák pedig autókat rongáltak meg. Craiován az áruházak polcairól palackok borultak le, az emberek Olténia számos településén kirohantak az épületekből.

Sérülésekről a földrengés epicentrumához legközelebb található megyeszékhely, Zsílvásárhely polgármestere szerint nem érkezett bejelentés. A földmozgást Bukarestben és Kolozsváron is érezni lehetett.

A Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium ügyeletese a hvg.hu-nak megerősítette, amit a szeizmográfképen is lehetett látni, hogy egy enyhébb rengést lehetett érezni Magyarország több pontján, így Budapesten is.

Az obszervatórium Facebook-bejegyzése alatt többen írták, hogy Magyarországon is érezték a földmozgást. 

„Tegnap 02.13-án és ma is 02.14-én éreztük a rengést Békéscsabán. A 8. emeleten, pár pillanatig. A szék alattam és a szekrény tetején a virágok” – írta egy kommentelő. Egy másik hozzászóló azt osztotta meg, hogy Budapest VIII. kerületében, a 6. emeleten lehetett érezni a rengést. 

(MTI/nlc)

(Kiemelt kép: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top