nlc.hu
Otthon

A bromélia gondozása

Így gondozd a mutatós és strapabíró broméliát!

A bromélia az egyik legnépszerűbb és legmutatósabb szobanövényünk. A gondozása pedig egyáltalán nem bonyolult.

A broméliák látványos, könnyen, akár szupermarketekben is viszonylag pénztárcabarát áron beszerezhető szobanövények, melyeknek a gondozása sem ördöngősség. Elmondjuk, mire figyelj, hogy igazán jól érezzék magukat nálad. 

A broméliának számos fajtája, illetve színváltozata létezik. A legnépszerűbbek a Guzmán-broméliák, a Neoregéliák, illetve a Vrieseák, azaz a pikkelyvirágok. Viszonylag lassan fejlődő növények, melyeknek 1-3 évre is szükségük van, mire virágot hoznak, azonban az üzletekben rendszerint virágzó példányokat vásárolhatunk. A virágzási ciklus hossza függ a napok hosszától, a hőmérséklettől, a páratartalomtól és az öntözéstől is.

Bromélia

Guzmán-bromélia (Fotó: Getty Images)

A növény számára a világos, de szűrt fény vagy a félárnyékos hely a legtökéletesebb, a tűző nap ugyanis megperzselheti a leveleit.

A beltérben tartott broméliáknak jó vízelvezető, de nedvességtartó talajra van szüksége. A kétharmad részben tőzeg és egyharmad részben homok keveréke ideális a számukra, de orchideaföldet vagy szenet is használhatsz. Egyes fajtáik, így a Tillandsiák epifitaként, vagyis föld nélkül is nevelhetők, olyan tárgyhoz rögzítve, mely lehetővé teszi, hogy függőleges helyzetben maradjanak.

Bár a trópusi, nedves környezetben őshonosak, egyes broméliák nagyon jól tűrik a szárazságot,  leginkább azonban a nedves, de  nem szétáztatott talajt kedvelik. Általánosságban a növényeket a virágzás időszakában elegendő hetente egyszer, a talajon keresztül öntözni, a cserépből távozó vizet azonban minden esetben, azonnal le kell önteni a kaspóból vagy az alátétből, mivel a broméliák hajlamosak a gyökérrothadásra.  Az epifitákat hetente kétszer szükséges permetező flakonnal párologtatni, illetve hetente egyszer vízbe merítve áztatni.

Bromélia

Bíborkék szakállbromélia (Fotó: Getty Images)

A broméliák jól tűrik a hőmérséklet-ingadozást, a hidegtől azonban óvni kell őket. A 15-25°C közötti hőmérséklet a legideálisabb a számukra. Nyáron akár a szabadba is kihelyezhetők. 

A virágzást követően a virágszárat a tövénél vágd le. A növény ekkor optimális esetben új bébihajtásokat hoz.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top