Otthon

Így tisztítsd ki a mosógéped – egyszerű és olcsó otthoni trükkök

A fehér ruháid elszürkültek és a dobban fura szagok terjengenek? Nem biztos, hogy a mosópor a hibás! Itt az ideje egy alapos mosógép-takarításnak – láss neki, egyszerűbb, mint hinnéd!

 

A penész és a vízkő minden mosógép ádáz ellensége: a penész kellemetlen szagok forrása lehet és egészségtelen, a vízkő pedig növelheti a mosógép energiafelhasználását és elszürkülhetnek a ruhák. Íme, néhány tipp, miként tisztíthatod meg gyorsan és hatékonyan a mosógépet!

Így tisztítsd ki a mosógéped – egyszerű és olcsó otthoni trükkök!

Teafaolaj

A teafaolaj nemcsak a bőrápolásban, de a mosógépünk tisztán tartásában, fertőtlenítésében is a segítségünkre lehet! Fertőtlenítésre és a penész okozta dohos szag megszüntetésére kitűnő módszer a teafaolaj. Önts egy kevés vízzel elkevert olajat a mosószer-adagoló rekeszbe, és indíts el egy közepes hőfokú mosást! A program végén a géped baktérium- és penészmentes lesz!

Ecet

Az ecetet sok mindenre használhatod a fürdőszobában. Tisztíthatod vele a csempét, a tükröt, áztathatsz benne ruhát, és a mosógépedet is átöblítheted vele! Önts a mosópor-adagoló rekeszbe kb. 4 dl ecetet, majd a dobjába körülbelül még 1 litert, és indíts el egy 90 fokos programot üres dobbal! Az ecet remek természetes vízkőoldó és hatékony fertőtlenítő szer, elpusztítja a penészgombákat, ráadásul a szúrós ecetszag is hamar elillan, így nem kell attól tartanod, hogy a következő mosásnál ecetszagúak lesznek a ruháid!

Trisó

A trisó jóval erősebb hatást fejt ki az ecetnél, így ha nagyon régen tisztítottad meg a mosógépedet, vagy még egyáltalán nem, akkor neked a trisó kell! Ez a szer rendkívül erős vízkő- és zsíroldóként, valamint fertőtlenítőként működik: tegyél a gép mosószer-adagoló rekeszébe 2 evőkanállal, a maradékot pedig szórd a dobba! Indíts el üres dobbal egy 90 fokos programot, és hagyd, hogy a trisó dolgozzon! Utána még egy öblítő mosást is válassz ki, hogy a maradék trisó is kiürülhessen a gépből és ne hagyjon foltot a ruhákon!

Tisztítószerek

A boltokban kapható folyékony és poralapú tisztító szer is, amelyek nemcsak a makacs vízkövet és a különböző szennyeződéseket oldják fel, de fertőtlenítik is a gépedet. Használatuk nagyon egyszerű, általában a dobba kell tenned őket, majd elindítani a szokásos programot – természetesen most is üres dobbal.

A szűrő- és a mosószer-adagoló tisztítása

A tisztító és fertőtlenítő mosás után ne feledkezz meg a mosógép szűrőjéről és a mosószer adagolójáról sem! Áramtalanítsd a gépet, és először tisztítsd meg a szűrőjét! Ez általában a mosógép elülső oldalán, alul helyezkedik el egy kis ajtó mögött. Ürítsd ki a tartalmát és meleg, mosószeres vízzel tisztítsd meg, majd helyezd vissza!
A mosószer-adagoló tisztításához egyszerűen húzd ki a helyéről a rekeszt, és öblítsd el! Ha lerakódásokat találsz benne, tedd bele meleg ecetes vízbe és hagyd kiázni, közben pedig törölgesd át az adagoló helyét!
Azért, hogy a mosógéped minél tovább szolgálhassa kényelmedet, a legjobb megoldás, ha rendszeresíted a fertőtlenítő mosásokat, és minden használatot követően nyitva hagyod a gép ajtaját, valamint a mosószeres rekeszt is, hogy az egész mosógép kiszáradhasson!

Még több tipp és cikk mosás témában az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top