Otthon

Így tesz csodát a kertben a kávézacc!

Nálatok sem indulhat el a reggel egy vagy két csésze finom kávé nélkül? A jó hír az, hogy a kávézaccnál, ennél a háztartási hulladéknál keresve sem találhatnál hasznosabb anyagot a kerted és növényeid számára!

Ez a barna massza telis-tele van olyan szerves mannával, mint a foszfor, a kálium, a magnézium vagy a réz. Ráadásul a zaccon megtelepedő ártalmatlan gombák kiszorítják a kártékony gyökérrothadást előidéző egyéb gombafajták nagy részét. Sőt még a talaj szerkezetét és pH-ját is javítja, mivel bomlás közben valamelyest savanyítja, idővel pedig elősegíti a pH-semleges állapot kialakulását – mondja McMenemy Márk.

kavezacc, kertDe mi mindenre jó a kávézacc?

Használd mulcsként

Egyszerűen szórd ki a növényeid köré a kávézaccot, de ne túl vastagon, mert akkor bepenészedhet. Elég egy laza centis réteget kiszórni a talajra vagy a meglévő mulcsra. Meglátod, néhány nap alatt le is bomlik majd.

Keverd a növényeid földjéhez

A földhöz keverve a zacc nem csak lazítja a talajt, de kiváló és bőséges tápanyagokkal is feldúsítja. Az ideális adagolás az egy a négyhez arány, de arra ügyelj, hogy jól el legyen keverve.

Építs komposztdombot belőle

Ha komposztdombot, vagy ahogy angolul nevezik „lasagnaágyást” építesz, ebben is nagy hasznát fogod venni a kávézaccnak. A szalma- vagy fűnyesedékrétegek közé szórj maximum egy-másfél centi zaccot. A halomra ültetett zöldségek egy nagy halom biozöldséggel fogják meghálálni.

Csigaűző csoda

A csigák által kedvelt növények, pl káposzták, saláták vagy árnyékliliomok köré is érdemes vastagabb barikádot emelni a zaccból. 100%-os védelmet nem fog adni, de lényegesen tudja csökkenteni a kártételt.

Még több hasznos kerti tipp és tanács a kert.tv oldalán!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top