Otthon

Környezetbarát mosási trükkök

Bár a mai mosószerek sokkal jobban kímélik a környezetet, mint azok, amikkel még anyáink mosták utánunk a ruhapelenkát, még így sem nevezhetők környezetbarátnak. Mutatunk pár példát, hogyan moss hatékonyan és igazán "zölden".

 

Végy egy kis hamut, adj hozzá vizet és mosd ki vele a ruhát! A puszta gondolatába is beleborzongtál? Tény, hogy ma már egyre elterjedtebb a környezettudatos szemléletmód, amely a háztartásban is egyre nagyobb teret hódít, de a gardróbunkba valahogy nem szívesen engedjük be az új irányzatokat. A ruha tisztítása minden nő számára kényes kérdés, így e téren kevésbé érvényesül a kísérletező kedvünk. Összeállításunkban olyan alternatív mosószereket mutatunk, amelyek kiállták az idő próbáját.

Környezetbarát mosási trükkök

Mosódió

Hatóanyaga a Dél-Indiában található szappanfa termésének héjából kinyert szaponin. Ez az erős zsíroldó és tisztító tulajdonságokkal rendelkező anyag vízzel érintkezve gyakorlatilag ugyanúgy viselkedik, mint a hagyományos szappan. A tapasztalatok szerint önmagában inkább átlagosan szennyezett színes ruhák 40 fokon történő mosására alkalmas. Erősen szennyezett textíliáknál előzetes áztatásra vagy világosabb darabok esetén mosószóda hozzáadására is szükséged lehet, mert a fehér textíliákat egy idő után szürkévé, füstös árnyalatúvá teheti. Ma már nagyobb drogériákban is beszerezhető, egy adagja pedig 3-4 mosásra elegendő. Első alkalommal kis macerát igényelnek: 10-15 percig áztasd őket, majd csak ezt követően, egy vászonzacskóba téve tedd a mosandó ruhák közé. Egyre több helyen árusítják folyékony kiszerelésben is, melynek köszönhetően az előkészítéssel sem kell bíbelődnöd. A műanyag flakonos csomagolás, az ipari előállítás révén ez a verzió talán kevésbé környezetbarát, de maga a termék így is hordozza a mosódió alapvető előnyös tulajdonságait, azaz hogy a hagyományos mosószerekkel ellentétben nem tartalmaz környezetszennyező és bőrirritáló foszfátokat és tenzideket.

Mosószóda

A mosószóda hatásában leginkább a szódabikarbónához hasonlít, de annál lúgosabb. Hatékony zsíroldó és tisztítószer, amely vízlágyító hatásáról is ismert. Fehér és színes ruhákhoz egyaránt alkalmazható, nem fakít, nem hagy foltot a ruhán. Világos textíliák esetében a vakító fehér hatás érdekében adhatsz egy kis fehérítő sót is a ruhákhoz. Emellett meglehetősen univerzális tisztítószer. Nem csak mosáshoz, de súroláshoz, mosogatásra is kitűnő. Áztatáshoz, erősen szennyezett ruhák előkezeléséhez is használhatod. Ilyenkor 15 liter vízhez 1-2 evőkanál mosószódát keverj.

Vadgesztenye

Kevesen tudják, de ez az itthon is honos, vadon termő növény kiválóan alkalmas mosásra. Szabadíts meg 4 szem gesztenyét a zöld, tüskés burkától, majd áztasd 20 percig 1 liter forró vízben. Ezt követően vágd négy részre és szedd ki a belsejét. Tedd őket vászonzacskóba és helyezd a mosógép dobjába. Egy adag 2-3 mosásra elegendő. Persze több adagnyit is elkészíthetsz egyszerre, sőt szárítva is bespájzolhatsz belőle. Jó hatásfokkal mos, nem hagy foltot, kellemetlen szagot a ruhán. Előnye, hogy maga az alapanyag tulajdonképpen semmibe sem kerül. Gyengéje azonban mindenképp a tárolásban rejlik – ha nem vagy elég körültekintő, könnyen bepenészesedhet.

Amit a környezettudatos mosásról még tudnod kell

– Alternatív mosószerek esetén alapesetben szagtalan, puha tapintású, tiszta ruha lesz a végeredmény. Akad, aki ezt előnyként, míg más épp hátrányként éli meg, mert nem tudja megszokni a neutrális illatot. Ha te sem tudsz lemondani az illatos ruha élményéről, tégy egy kis mosóparfümöt is a mosógépbe.

Környezetbarát mosási trükkök

– Hagyományos gépi mosáskor a “klasszikus mosóporok” és textilöblítő egy része a szövetek közé tapadva benne marad a ruhában. Érzékeny, allergiás reakcióra, ekcémára hajlamos bőrnél ez problémákat okozhat, különösen az alsóruházat esetében. Az ökobarát mosás hívei ezért textilöblítő helyett kis mennyiségű ecetet tesznek a gép adagolórekeszébe, és azzal öblítik át a ruhát. Ez az általános vélekedés szerint eltávolítja a gépben és a ruhában maradt vegyszermaradványokat és szagtalanítja a textíliát. Ügyelj azonban az adagolásra! Egy átlagos adag ruhánál maximum fél-egy deciliter ecetet használj, különben a mosógépből kivéve érződik a ruhákon a szúrós, ecetes szag, amely túl nagy mennyiség alkalmazása esetén a szárítás után sem tűnik el teljes mértékben.

– Általánosságban elmondható, hogy makacs, beszáradt foltokkal ezek a szerek nehezen veszik fel a versenyt (bár ez a hagyományos mosószerek többségére ugyanúgy igaz). Erősen szennyezett ruhák mosásakor előzetes foltkezelésre van szükség.

Még több tipp és cikk mosás témában az NLCafén:

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top