Otthon

Lakás 24 négyzetméteren: így is lehet

A méret adott volt, és az elvárás is, hogy minden full extrás legyen. Egy francia, földszinti, félszuterén lakásban jártam, amiben minden megtalálható, ami kell, és semmi felesleges nincs, amit kidobnék onnan. Ahol drága egy lakás, megéri sakkozni a négyzetméterekkel.

 

Mosdó a hálószobában? Miért ne!

Biztos, hogy mindig végiggondoljuk, milyen tevékenységhez mennyi helyre van szükség? Biztos, hogy átlátjuk, mikor, hol, mit is csinálunk a lakásunkban? Bizony magam is meglepődtem először, mikor megláttam a mosdót, zuhanyzót és mosógépet a hálószobában. Csakhogy.

Mikor is zuhanyozunk? Általában lefekvés előtt vagy felkeléskor. A legjobb helyen van a zuhanyzó és a mosdó is tehát. A mosógép pedig kit zavar épp ott, ahová került? Egy biztos. Nem választottak le feleslegesen egy teljes fürdőszobát, sok-sok drága burkolattal és felesleges holtterekkel, például ott, ahol az ajtó fordulna, ahol a külön fűtőtestnek, szellőzésnek is kell hely. Belátom, tényleg elég, ha csak a WC kerül külön. Oda a király is egyedül jár.

Megnézem
Összes kép (1)

A háló egyébként itt csak egy függönnyel lett elválasztva. Természetesen a hangszigetelés miatt akár elhúzható, jól szigetelő függönyfal is kerülhetne, ha tényleg nem számít, mennyi lesz a végösszege a felújításnak.

Mosogatógép és vendégágy is elfért

A konyha pedig egész egyszerűen hibátlan. Mindenből pont akkora van, amekkora kell. A munkafelület egy ember számára elég. Azt is tudom, igen kevés az olyan alkalom, amikor égne a 4 láng bármely otthonban, főleg ilyen kis lakásban, ahol nem biztos, hogy 12 főre terítünk majd. A konyha gépeit még felsorolni is sok: 2 indukciós főzőlap, beépített hűtő és mosogatógép, szagelszívó, mikrohullámú sütő, vízforraló, kávéfőző, kenyérpirító.

A kis asztal tökéletes munkához, vagy két személynek vacsorához. A kanapé pedig természetesen szétnyitható, így akár a vendégek is elférnek, külön térben. Ne feledjük, mindezt tényleg 24 négyzetméteren.

Ez a megoldás természetesen akkor a legindokoltabb, ha az ingatlanárak viszonylag magasak, viszont fontos az otthon helyszíne. A fotók Cassis városában, a francia Riviérán készültek. Így lesz kerek a történet, és érthető minden törekvés, hogy legtöbbet hozzuk ki egy ekkora térből.

Tervező: Jean Marc Hickey Perry
Fotók: Glázer Attila

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top