Otthon
Szponzorált tartalom

3 dolog, amit érdemes ellesned az olaszoktól!

Miért van az, hogy az olasz nőket és férfiakat már első ránézésre felismerjük? A stílus, az életszeretet vagy a temperamentumuk a kulcs? Tanulj te is az olaszoktól egy kis dolce vitát!

Ahány nemzet, annyiféle ember, szokás, hagyomány és stílus. Az olaszok azonban élen járnak abban, miként érdemes élni az életet, és néhány apró trükköt mi is elleshetünk tőlük!

Stílus, ami a vérükben van

Ha szembe jön veled egy olasz férfi, meg sem kell szólalnia, biztos, hogy már messziről kiszúrod a stílusa alapján. Az olasz férfiak jó eséllyel már az anyatejjel együtt magukba szívták azt, amit sok országban nem ismernek, a stílusérzéket. Az ingek és a nadrágok úgy állnak rajtuk, mintha szabó varrta volna – tegyük hozzá, sokszor valóban szabóhoz járnak –, de nemcsak a ruházat terén, a cipőkben is a minőséget keresik. Nem félnek kiegészítőket használni, persze csak módjával: a bőrövek, kesztyűk, a minőségi karkötők és a napszemüvegek, hűvösebb időben pedig egy-egy sál, amivel egyedivé teszik a megjelenésüket.

Természetesen, a nők is adnak a megjelenésükre: egy vérbeli olasz nő megválogatja a ruhatárát, ami mellett az ápoltság is ugyanolyan fontos a számára. A lenge anyagok, az elegáns szőrmék (az utóbbi években a legnagyobb divatházak műszőrméket gyártanak), a decens gyöngyök és a kacér masnik stílusos összhangját elsősorban a saját maguk örömére alkotják meg. A nagy olasz márkák mellett nagyra becsülik a kisebb boltok jó minőségű dizájner darabjait, a jó szabást, a helyi termékeket. Az olasz nők nem zsúfolják tele fast fashion ruhákkal a gardróbjukat, viszont nagy hangsúlyt fektet a táskákra, kiegészítőkre. Nem sajnálják az időt arra, hogy ápolják a bőrüket, a hajukat, szeretnek sminkelni, és a legfontosabb: imádnak nőnek lenni, ami a leghatásosabb kiegészítő.

Mindent átható életszeretet

Az olaszok temperamentumosak, de nem rohannak. Szeretik, ha mindennek megvan a maga ritmusa – a pihenésnek is. Az olaszok imádnak élni, pörögni, de pontosan tudják, hogy a testnek és a léleknek is szüksége van a feltöltődésre. Éppen ezért időt adnak, időt hagynak maguknak a pihenésre, a semmittevésre, a kikapcsolódásra. Szeretnek kiülni a parkokba, a tengerpartra, vagy egy kávézó teraszára, és beszélgetni, könyvet olvasni, vagy csak egyszerűen figyelni az embereket.

Egy vérbeli olasznak kávé nélkül el sem indul a nap. A reggel egy krémes cappuccinóval, vagy espressóval kezdődik, aminek már az illata is felpezsdít. A kávé azonban cseppet sem funkcionális ital: a kávézás sokkal inkább egy kellemes rituálé, ami által kapcsolatot is teremtenek. A gőzölgő fekete fölött lapozgatják a magazinokat, de kávé mellett beszélgetnek, pihennek, és persze, a kávéból nyerik a soha ki nem fogyó energiájukat. Az olaszok nem papírpohárból isszák a kávéjukat, pláne nem kapkodva: leülnek, és rászánják az időt az espressóra is, hiszen náluk a nagybetűs kávé az espresso krémes habbal a tetején.

Az ételeknek lelke van

Az olasz gasztronómia világhírű, amit nem csupán a friss alapanyagok, a karakteres fűszereknek és az ízletes ételeknek köszönhet. Az olasz életérzéshez az étkezések is hozzátartoznak, amik mindig nagy társaságban, nagy családi körben történnek. Egy egyszerű ebéd vagy vacsora is valódi ünnep, amikor egy nagy olasz család leül az asztalhoz. A konyha és benne a nő a család lelke, akinek kitüntetett figyelem jár. Az asztalfőn – más országokkal ellentétben – nem férfi, hanem nő ül, rendszerint a rangidős, és körülötte a család.

Az étkezések ízesek, illatosak, hangosak, és az összetartozást szimbolizálják. Egy olasz családban az ételek nemcsak a testet, hanem a lelket is táplálják, hiszen a fogásokat szívvel-lélekkel készítik, hiszen tudják, a szeretteik fogják kanalazni, és a legjobbat szeretnék nekik adni. Imádják a házi készítésű kenyereket, sajtokat, szalámikat, tésztákat, pestókat – vagyis az, ami nekünk „kézműves” és kuriózum, náluk természetes és megszokott. Rengeteg tésztafélét esznek, sok friss fűszert használnak, még több a paradicsomot, érlelt sajtot, és persze, a kívül-belül szépítő olívaolajat.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top