párkereső

Netböjt

„Balázs vagyok, huszonhat éves, és internetfüggõ” – Na jó, ez nem igaz, de volt, amikor napjaim nagy részét a világhálón töltöttem. Akkoriban minden bizonnyal ilyesmit kellett volna mondanom az anonim netfüggõk összejövetelén.

Bármennyire is furán hangzik, az internet is válthat ki függőséget. Különösen azoknál, akik nemcsak levelezésre, információszerzésre és fájlcserélésre használják, hanem társkeresésre és csetelésre is. Jó példa erre Bence barátom, aki lassacskán kizárólag a számítógépe előtt ülve tölti napjait.

– Reggel, amikor fölkelek, rögtön ellenőrzöm az e-mailjeimet, aztán bemegyek dolgozni – kezdi ismertetni Bence a napirendjét. – A reggeli kávém után megnézem, kaptam-e e-mailt, majd kicsit barangolok a neten, elolvasom az online napilapokat. Az ebédszünetben rendszerint társkereső oldalakat nézegetek, és amikor délután már semmi dolgom, csetelek egy kicsit. Ha hazaérek, azonnal bekapcsolom a gépet, belépek a kedvenc csetszobámba, elindítom a Messengert és az ICQ-t is, biztos, ami biztos. Hajnali egyig-kettőig ülök a gép előtt, és másnap kezdődik az egész előről.

Önmagában nem az a baj, hogy Bence a munkahelyén és otthon is minden szabad percét az Internet előtt tölti, hanem az, hogy lassan az egész életét a világhálón éli. Ott rendel pizzát, onnan tölt le zenéket, ott olvassa el az újságokat, és mozi helyett is inkább letölt egy-egy filmet. A számítógép mellett már nem jut ideje a barátaira, ha beszélni akarunk vele, általában a kedvenc csetszobájában keressük. Barátnőivel is a virtuális térben ismerkedik meg, és a bimbózó kapcsolatnak általában az vet véget, hogy Bence képtelen a valóságba helyezni az ismeretséget. Neki Bambi25-ből sohasem lesz Barbara, a huszonöt éves lány, akivel órákig lehet beszélgetni egy jegeskávé mellett.

Mit lehet tenni, hogy elkerüld az internetfüggőséget? Először is gondold végig, naponta mennyi időt töltesz el a világhálóra csatlakozva. Ha ez soknak tűnik, és irtózol attól a gondolattól, hogy egy napot netezés nélkül tölts el, akkor jó lesz vigyáznod, nehogy függővé válj!

Az, hogy a munkahelyeden folyamatosan internet előtt vagy, és neten keresed a párod még nem jelent semmi gondot. A baj ott kezdődik, ha többet találkozol a pároddal a hálón, mint egy moziban. Akkor is gyanút foghatsz, ha semmi mást nem csinálsz egész nap, mint szörfölsz a neten, és ha ezt mégsem teheted, feszülté válsz, egészen addig, amíg ismét felcsatlakozhatsz a hálóra.

Netfüggés ellen a legjobb módszer, ha ésszerű korlátok közé szorítod a géphasználatodat. Legyen ez napi néhány óra. Ha megismerkedsz valakivel egy társkereső oldalon, és szimpatikus, akkor próbálj minél hamarabb személyesen is találkozni vele. Hetente iktass be az életedbe egy-egy netböjtöt. Ilyenkor csak az e-mailjeidet nézd meg, de ne csinálj semmi mást az interneten. Még a híreket is a nyomtatott lapban olvasd el! Cserébe tarthatsz heti egy internetnapot, amikor egész nap kedvedre szörfölhetsz, minden időkorlát nélkül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top