Példaképeink
Szponzorált tartalom

„Fogalmam sem volt, van-e gyógymód a problémámra – végül így lettem úrrá a hüvelyszárazságon”

A változókor talán legismertebb kellemetlen tünetei, a hőhullámok és a hangulatingadozás mellett a hüvelyszárazság is gyakori panasz. Sok nő azonban nincs tisztában ezzel, és nem is tudja, mi tévő legyen, hogyan oldja meg a problémát. Így járt az ötvenes évei második felében járó Aranka is, aki elmeséli, miként lett úrrá a hüvelyszárazságon.

„A barátnőimmel ellentétben én nem éltem meg tragikusan, amikor változókorba léptem. Tudtam, mire számíthatok – legalábbis azt gondoltam. A verejtékezéssel járó hőhullámok, a hangulatingadozások, alvászavarok engem is elértek, de szerencsére jól kezelem őket. Egy dologra azonban nem számítottam. Arra, hogy a szexuális életemre is ennyire rányomja majd a bélyegét a változókor” – mesélte Aranka.

Változókori hüvelyszárazság – mit jelent?

A klimax során csökken az ösztrogénszint, a hüvelyhám fokozatosan elvékonyodik, romlik a vérellátottsága. A hámszövet veszít rugalmasságából, és izgalmi állapotban sem éri el a megfelelő nedvességet, így az együttlétek fájdalommal járhatnak, és a száraz hüvely miatti égő, feszülő érzés akár állandósulhat is.

„Egyáltalán nem voltam felkészülve a változókor szemérmesen elhallgatott velejárójára, a hüvelyszárazságra. Azt vettem észre, hogy a férjemmel való együttlétek egyre kellemetlenebbek és fájdalmasabbak számomra. Fogalmam sem volt, hogy van-e egyáltalán gyógymód erre a problémára. Gondoltam, legjobb lesz, ha tanácsot kérek a nőgyógyászomtól, aki felvilágosított, hogy a hüvelyszárazság bizony szintén a klimax egyik, igaz, általában csak évekkel az utolsó vérzés után megjelenő tünete. Megnyugtatott, hogy számos lehetőség van a panaszaim enyhítésére. Én úgy döntöttem, hogy először megpróbálkozom egy síkosító használatával, és ez valóban segített abban, hogy a szex ne legyen fájdalmas se nekem, se a férjemnek” – mondta Aranka, majd így folytatta: „Aztán egy idő múlva már napközben is zavart a feszülő, égő érzés, amit a hüvelyszárazság okozott. Legjobb barátnőm tanácsára – aki hasonló cipőben járt – a patikában beszereztem egy hidratáló hüvelykúpot, ami segített abban, hogy visszanyerjem a komfortérzetemet. Örültem, hogy sikerült megszabadulnom a problémától, mert a boldog házasélet, a férjemmel való harmonikus kapcsolat számomra nagyon fontos! Ha szükség lesz rá, akkor egy hormontartalmú hüvelyi készítményt is ki fogok próbálni ennek érdekében” – mesélte Aranka.

huvelyszarazsag

Fontos! A hüvelyszárazság ellen semmiképp sem szabad házi praktikákkal próbálkozni, mert ezekkel könnyen tönkretehetjük a hüvely baktériumflóráját. A tünetek kezelésére sem a testápoló, sem pedig a babaolaj nem alkalmas! A gyógyszertárakban kapható, erre a célra szolgáló krémek vagy kúpok viszont sokat segíthetnek.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top