Aktuális

Amikor az állampapír az infláció felett kamatozik

Miért jó, ha mi magunk, magyar polgárok vásárolunk állampapírt? Milyen jelentősége van az állampapír-vásárlásnak az államadósság finanszírozásában? Milyen befektetési lehetőségekkel készülnek a harmincas fiataloknak, és miért kecsegtető és kedvező 5 éves futamidejű állampapírt választani? Dr. Borbély László Andrással beszélgettünk.

Névjegy:
Dr. Borbély László András

Szakmai pályafutását kutatóintézetekben kezdte. 1992-ben lett a Pénzügyminisztérium munkatársa. Húsz éve foglalkozik a magyar államadósság kezelésével. 1995, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. megalakulása óta az intézmény helyettes vezetője.


– Amikor társaságban jár, hogyan magyarázza el, hogy mivel foglalkozik?

– Társaságban leginkább csak meglepődnek az emberek, amikor elmondom, hogy államadósság-kezeléssel foglalkozom. Volt egy kedves újságíró ismerősöm, ő mondta mindig, amikor találkoztunk, hogy „Itt jön velem szemben 20 ezer milliárd államadósság, hogy lehet így élni?”.

Amikor az állampapír infláció felett kamatozik– Miért van fontos szerepe az állampapír-vásárlásnak az államadósság mértékében?

– Az államadósságnak mi magunk vagyunk a fedezete. A gemenci erdő hiába az állami vagyon része, azért a halak, vadak, madarak nem arra valók, hogy zálogba csapjuk őket. Tehát ha valaki állampapírt vesz, az államot finanszírozza, és közben ő maga is a biztosíték arra, hogy az a pénz, amit befizetett, vissza lesz fizetve. Ha a belföldi polgárok finanszírozzák az államot, mert az állam relatív magas kamatot fizet nekik, akkor így az a kamatjövedelem az országban marad. Ha külföldi veszi meg az állampapírt, akkor ő is megkapja a kamatot, de elviszi magával.

– Az állampapír-vásárlásnál hol akadnak el a legtöbbször az emberek?

– Elindulni a legnehezebb. Olyan fogalmakat kell tisztázni, hogy mi az a hozam, mi a kamat, hol lehet egyáltalán állampapírt venni… Sajnos még mindig nagyon kevés ismeretük volt az embereknek az állampapírokról. Azt mondanám, hogy türelemmel lehet a polgárokat arra nevelni, hogy tudatosan kezeljék a pénzügyeiket. Valamint persze olyan kamatot kell biztosítani, ami kellően csábít arra, hogy megváltoztassák a szokásaikat. Meg kell ismertetni az emberekkel, hogy az állampapír is egy befektetési forma. A pénzügyeinket tipikusan a bankban intézzük, hiszen 1948-től 1988-ig nem volt állampapír-kibocsátás belföldön, így a megtakarítási lehetőségek közül csak a bankbetét és az ingatlan jöhetett szóba. Ennek a gondolkodásmódnak az átalakítása nagyon fontos és lényeges folyamat.

– Beszéljünk két konkrét termékről. Az egyik a Prémium Magyar Államkötvény, 3 és 5 éves futamidejű lehet. Én sokkot kapok, ha 3 évig kell lekötnöm a pénzemet.

– Érdekes dolog ez. Az emberek könnyebben igent mondanak egy hosszú eladósodásnak, míg a 3 vagy az 5 éves lekötéstől picit tartanak. Ennek az az oka általában, hogy arra gondolunk: milyen könnyen lehet újra pénzzé tenni az adott befektetésemet. Viszont az államadósság-kezelőnek az a fontos, hogy igyekezzen hosszabb futamidő felé terelni a befektetőket. Ennek megfelelően a Prémium Magyar Államkötvény van a legerősebben árazva, a hozamot tekintve.

– Ez mit jelent?

– Mindig az infláció felett fizet, mert mindig van egy kamatprémium (2,5-3%) az infláció felett, amellyel kiegészül a változó kamatozású kötvény kamata. Éppen ezért ezt a fajta állampapírt csak belföldi magánszemélyek vásárolhatják.

– És mi a helyzet a Prémium Euró Magyar Államkötvénnyel?

– Azt mindenki (bel- és külföldi természetes és jogi személy is) korlátozás nélkül megvásárolhatja. Ott egyfelől az elmúlt időszakban alacsonyabb volt az eurózóna inflációja (2,2%), amelyet a most kapható sorozat esetében 2,5%-os infláció feletti prémium egészít ki, és 3 éves futamidővel rendelkezik.

– Korosztályt tekintve kik a tipikus állampapír-vásárlók?

– Közvetlenül nem látunk bele, hiszen ez államtitok. Csak közvélemény-kutatásokra támaszkodhatunk.

– Annak alapján döntik el, hogy milyen állampapírt „dobnak piacra”?

– Igen! Különböző célcsoportoknak különböző állampapír-befektetési lehetőségeket ajánlunk. Korábbi felmérések alapján a tipikus állampapír-vásárló ötven feletti, többnyire vidéken élő hölgy. De nyilván mi is szeretnénk megszólítani a társadalom többi részét. Elsősorban a családalapítás előtt álló fiatalokat, illetve a friss szülőket.

– Mi a terv?

– Tettünk egy javaslatot a kormányzati szerveknek. Szeretnénk egy igazi babakötvényt csinálni. Van egy létező rendszer, ez a Start számla rendszere. Ez arról szól, hogy minden gyermek születésekor az állam ad 42 500 forintot. Ezt a gyermek számára egy számlán az állam jóváírja, a szülő pedig eldöntheti, hogy milyen befektetésbe teszi ezt az összeget. Ezt – illetve az erre befizetett pénzt – a gyermek majd 18 éves korában megkapja. Szeretnénk ezt egyfajta ösztönző konstrukcióvá alakítani, hogy az ténylegesen kiszolgálja a gyermekkel rendelkező korosztályt. Fontos számunkra, hogy ők is igazán érdekeltek legyenek az állampapír-vásárlásban úgy, hogy ők is jól járjanak.

– Vagyis ha nekem csak 500 forintom van a hónapban, de szeretném betenni a gyerekemnek, akkor hozzátehetném?

– Igen, és ez garantáltan az infláció felett kamatozna. De részleteket nem tudok mondani, hiszen még nem fogadták el a javaslatunkat.

– Kiket szolgál ki a Tartós Befektetési Számla?

– Akiknek hosszabb időre van félretehető pénzük. Ha ilyen számlán tartjuk pl. a frissen vásárolt Prémium Magyar Államkötvényünket, akkor kamatadó-kedvezményt kaphatunk. Tehát ha valaki három évig tartja a befektetést ezen a számlán, akkor 10% a kamatadó, ha pedig öt évig, akkor egyáltalán nem kell kamatadót fizetnie, ami egyébként 16%.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top