Aktuális

Pénzügyi segítség! – a szakértő válaszol, 7. rész

Szakértőnk ezúttal a kockázatos befektetésekre hívja fel olvasóink figyelmét.

Pénzügyi tanácsok - A szakértő válaszol! 1. részTedd fel a kérdésedet szakértőnknek!

Küldd el e-mailben
kérdésedet, szakértőnk, dr. Borbély László András pedig válaszol! A segítő tanácsokat Pénztárca rovatunkban olvashatod!

Dr. Borbély László András
szakterülete: adósságkezelés
elérhetősége: penztarca@nlcafe.hu

Szakmai pályafutását kutatóintézetekben kezdte. 1992-ben lett a Pénzügyminisztérium munkatársa. Húsz éve foglalkozik a magyar államadósság kezelésével. 1995, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. megalakulása óta az intézmény helyettes vezetője.


Az olvasónk kérdése:


Tisztelt Borbély Úr!

Eladtam a családi házunkat és az érte kapott, összes pénzt szeretném befektetni. Az a célom, hogy két-három év múlva közel dupla annyi pénzem legyen, mint amennyit most kaptam ingatlanomért.
Szívesen ajánlaná valamelyik biztosító befektetéssel kombinált életbiztosítását?
Mindenképp számítok válaszára!

Tisztelettel: Nikolett

Szakértőnk válasza:


Kedves Nikolett!

Alacsony inflációs környezetben állampapírral vagy vállalati kötvényekkel 2-3 év alatt nemhogy 100%-os, de még 50%-os hozamot sem lehet elérni. Az alacsony infláció ugyanis relatíve alacsony hozamszintet eredményez. Most például jelenleg 2% körül alakul az infláció, miközben az éves kamatszint lecsökkent 4-5%-ra. Ezt meghaladó mértékű nyereségre csak nagyobb kockázatú befektetések esetén van remény: ilyen lehet a részvény vagy más, magasabb hozamot ígérő befektetési jegy. Az ilyen magas hozamú értékpapírok ugyanakkor nem csupán nagyobb hozam  lehetőséget biztosítanak, hanem sajnálatos módon nagyobb kockázatot, azaz akár jelentős tőkeveszteséget is eredményezhetnek. Olyan eset is bekövetkezhet, amelyben a harmadik év végén nemhogy pozitív hozammal, hanem tőkeveszteséggel kell szembenéznie a befektetőnek.

Ha tehát magas hozamot szeretne elérni, azt kell mérlegelnie, mennyit hajlandó kockáztatni a ház árából. Ha ez a teljes megtakarítása, akkor az óvatosság elve alapján nem ajánlom, hogy a teljes összeget kockázatos befektetésbe forgassa be. Valamekkora részéből mindenképpen érdemes állampapírt, azaz biztonságos és relatíve magas hozamú befektetést megvalósítania. A várható hozamot ugyanakkor mindenképpen növeli, ha TBSZ számlára (Tartós Befektetési Számla) fekteti be a pénzt, mert ezzel három évet követően 16 helyett 10% lesz a kamat/árfolyamnyereség-adó, öt év után pedig ugyanez nullára csökken.

Végezetül én is kérek Öntől valamit: ha mégis talál olyan megbízható, alacsony kockázatú befektetést, melynek segítségével három év alatt megduplázza vagyonát, akkor kérem, értesítsen engem is!

Üdvözlettel:
Borbély László

 Korábbi cikkeink:
– A szakértő válaszol – 6. rész
– A szakértő válaszol – 5. rész
– A szakértő válaszol – 4. rész
– A szakértő válaszol – 3. rész
– A szakértő válaszol – 2. rész
– A szakértő válaszol – 1. rész

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top